Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и

...
Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и
Коментари Харесай

Ангелкова от плаж Камчия-север: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна

Констатирахме прекосяване на коли, има разрушена целокупност на дюната и прокуратурата е сигнализирана, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която през днешния ден бе на инспекция на морски плаж Камчия-север, част 1.

Спешната ревизия на място е взаимна на специалисти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции. Няма собственик на тази част от линията, с цел да може незабавно да се потърси отговорност според контракта. 

Министърът разясни, че се чака прокуратурата да направи инспекция, с цел да се откри кой е нарушителят.

Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с цел да се обясни дали тези дюни са нанесени в профилираната кадастрална карта според условията. Там са разказани дюните, които са предпазени. Ако се откри нарушаване, прокуратурата ще реши дали е закононарушение по Наказателния кодекс, където за такива нарушавания има санкция до 10 000 лева и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за предпазените територии, в случай че се откри, че дюната попада в тях, сподели министърът.

Инициирахме признатите промени в ЗУЧК точно с цел да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпореждания както във връзка с запазване на дюните, по този начин и във връзка с неохраняемите плажове. За да предотвратим и случаи като този, съобщи министър Ангелкова. Тя добави, че екипите на Министерството на туризма ревизират и неохраняемите плажове, само че първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше нужда от по-строги наказания за тези линии - те са 20 хиляди лева при наново нарушаване.

Строителството върху дюните е безусловно неразрешено според член 17 от настоящия ЗУЧК. Това значи, че в случай че има такова, то е нелегално и неотложно би трябвало да бъде отстранено. Законодателството е извънредно строго и не разрешава и в този момент строителството върху пясъка и плажната линия, няма значение дали е дюна. Законът е признат през 2008 година В момента се прави указател какви позволения са издавани от общините, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Що се отнася до текстовете за къмпингуването в ЗУЧК, в началото в границите на показаните оферти Министерството на туризма беше изразило негативно мнение, защото считаме, че всички оферти би трябвало да бъдат разисквани оптимално необятно. Но в границите на полемиката и след удължаването на периода обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията би трябвало да се взимат в режим на разговор, уравновесено, с присъединяване на всички заинтригувани страни, с цел да се подсигурява опазването на околната среда.

Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо поддържа този тип туризъм, той е част от цялостния артикул на дестинация България. Надявам се, че дружно ще намерим нужния баланс, съобщи министър Ангелкова. Тя осведоми, че за понеделник е планувана среща на министрите, чиито ведомства би трябвало да изготвят профилираната разпоредба.

Документът ще детайлизира разпоредбите, по които да се реализира къмпингуването, тъй че то да е оптимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по тематиката. Важно е това, което се одобри като правила, да бъде изпълнимо и потребно. Още при започване на идната седмица ще може да съобщим какви са първичните диалози и полемики, които сме стартирали. Веднага по-късно и в необятен формат, с всички заинтригувани страни, ще стартира разискването.

До влизането в действие на наредбата се отсрочва действието на тези текстове на закона, подчертава в умозаключение министър Ангелкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР