Констанца Рангелова, енергиен експерт към Центъра за изследване на демокрацията,

...
Констанца Рангелова, енергиен експерт към Центъра за изследване на демокрацията,
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Горещините се отразяват и на цените на горивата

Констанца Рангелова, енергиен специалист към Центъра за проучване на демокрацията, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Малките бензиностанции покачиха цените на горивата, демонстрират данните на уеб страницата на Fuelo. Само за ден четем, че някой от тях са повишили цената на дизела с 6 стотинки, на пропан-бутана със 7 стотинки за литър, а за седмица цената на най-масовия бензин се е повишила с 4 стотинки, за месец с 18 стотинки за литър или с близо 7 на 100. Как може да обясните това всеобщо нарастване на цените?

Това е наклонност, която се следи освен в България, само че на целия европейски пазар за горива, и в това число в частност става дума за пазара на дизел. Т.е. в цяла Европа следим доста нарастване на цените на дизела. По-рано тази година към пролетта за всеки недопечен нефт барел, който беше модифициран, надценката за дизел, т.е. към този момент модифицираният артикул на суровината беше към 10 $ за барел, а сега гледаме цени от към 40 $ за барел европейско равнище. Така че българският пазар следва тези трендове, а на европейско равнище те се дължат най-много на увеличение на потреблението и на това, че през лятото горещините понижават темпа на работа на доста огромна част от рафинериите, което лимитира продукцията и свива пазара.

Т.е. може да приказваме, че тук има сезонен проблем?

Точно по този начин. Имаме сезонен проблем, имаме един фактор, който е точно това, че потреблението е много високо, точно сезонно, и огромните горещини, които понижават потенциала на работа на рафинериите.

Кои други фактори обаче въздействат на тази цена и какви са вашите упования за идния зимен сезон?

Един от главните фактори, които въздействат на цената на горивата, естествено е цената на самата суровина. Цените на суровия нефт сега спадат и е най-много движено от това, че в Китай имаме съществени стопански проблеми. Все по-големи терзания има свързани с това, че Китай може да изпадне в криза, и колкото повече тези сигнали се усилват, толкоз повече и цената на суровия нефт стартира да пада с упованието, че потреблението най-вероятно ще падне при една такава обстановка.

Успокоиха ни от Българската петролна и газова асоциация, че цените на горивата няма да превишат 3 лв. за литър, само че по някакъв метод и ни предизвестиха, че в случай че " Лукойл “ пък спре да преработва съветски нефт, тогава цените може да преминат тази граница.

Това са типични подвеждащи разкази, тъй като в последна сметка цената на горивата както в България, по този начин и на целия европейския пазар, се дефинират на пазарен принцип. Те не се дефинират въз основата себестойност, т.е. какъв брой коства да купиш суровия нефт и да го преработиш, и да го доставиш до бензиностанцията.  Това е обособен пазар, който се движи от самото ползване на тези горива, от темпа на работа на рафинерии, доколкото те могат да смогнат с производството си на районно равнище, както и търговията, като да вземем за пример това дали " Лукойл “ ще реши да доставя повече на нашия пазар, или ще изнася повече и така нататък

Така че това на каква цена " Лукойл “ ще купува суровината си - дали тя ще бъде съветски нефт, или някакъв различен, това въздейства само на техния марж на облага. Т.е. те могат да печелят повече или по-малко от това, че купуват по-евтин недопечен нефт, само че това не въздейства на цената на горивата в България.

Във всеки различен интервал от историята настоящето положение може би на дизеловия пазар щеше да провокира суматоха в някои страни. По целия свят цените на горивата се усилиха доста в съпоставяне със суровия нефт, от който се създава, което загатва за дефицит. Това от своя страна би трябвало да тревожи захласнатите от инфлацията държавни управления по целия свят, пишат сътрудниците от " Investor “. Зимата в Северното полукълбо ще настъпи след броени месеци и ще се усили търсенето на горива за отопление. Г-жо Рангелова, съгласно вас обстановката на пазара на дизел би ли трябвало да тревожи страните?

Цените на дизела значително се въздействат от положението на стопанската система, точно тъй като дизелът се употребява най-вече за товарни коли и значително се въздейства от темпа на напредък на стопанската система. От тази позиция, когато има някакви терзания, свързани със положението на стопанската система, цените в действителност спадат в сравнение с да се усилват. Така че сега търсенето на дизел подсказва, че стопанската система продължава да е в почти положително положение, потреблението е високо и естествено сезонно в действителност се чака потреблението, изключително в страни като Германия, където за разновидност на дизела се употребява и за отопление, най-вероятно ще усили в допълнение потреблението. Но има и други фактори, които биха могли да натиснат цените надолу и в действителност да лишават от този фактор на по-голямото ползване.

Ако създадем съпоставяне с миналата година по това време, по какъв начин изглеждаше пазарът? Говорим за оня интервал, когато факторът беше самото начало на войната на Русия в Украйна.



В края на предходната година и даже при започване на тази цените на дизела, изключително в Европа, бяха извънредно високи, тъй като един от най-големите експортьори на дизел към Европа е точно Русия и предстоеше влизане в действие на ембарго, което в действителност забрани импорт на дизел в Европа. И имаше едно очакване, че това ще докара до стесняване на наличните количества, имаше доста закани, че би трябвало да сме в суматоха, и че няма да има задоволително дизел. Всъщност това не беше по този начин.

Европа съумя да си достави задоволително количество както от Близкия Изток, по този начин и от Индия, и от Съединени американски щати. Така че пазарът съумя да се успокои. През последните месеци цените дори бяха много ниски. И в този момент още веднъж имаме нарастване на цените, изключително по отношение на суровия нефт, само че това може още веднъж да е краткотрайно, изключително като се има поради, че в Близкия Изток сега започват няколко нови потенциала за пречистване, т.е. имаме една рафинерия в Саудитска Арабия и още една в Кувейт, които занапред усилват производството си, което значи, че ще има нарастване на световното произвеждане на дизел, и това несъмнено ще натисне цените надолу.

Ще получат ли съгласно вас страните от БРИКС, а точно Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка водеща роля в търговията с нефт в едно близко бъдеще? 

Разбира се, страните от БРИКС имат извънредно мощно въздействие, изключително от позиция на ползване на тези артикули, тъй че тяхното въздействие в действителност е огромно. Но не би трябвало да забравяме, че главните потенциали като прибавяне на нови рафинерии са в Близкия Изток. Имаме мощно нарастване на потреблението, изключително в Африка, тъй че това е един световен пазар и не може да се подценява ролята на огромни производители, както да вземем за пример са и Съединени американски щати – те имат в действителност една от най-големите бази за пречистване на недопечен нефт. Така че да, те имат забележителна роля, само че няма да бъде преобладаваща по този начин да се каже.

Ще си разреша тук да изтъквам представители на огромни компании, които направиха едно определение за миналата 2022 година и споделиха, че " изцяло безреден, без никакво предвидимост, изпълнен със компликации, само че в последна сметка забавен е бил пазара на петрола и природния газ за миналата 2022 година “. Г-жо Рангелова, вие какво определение бихте създали за тази, актуалната?

Ами да, като някогашен пазарен анализатор мога да кажа, че в действителност това беше една от най-вълнуващите години от позиция на придвижване в цената, от позиция на разнообразни фактори, които я движат и непредвидими условия. Особено това, което се случи с ембаргото върху съветския дизел, върху съветския нефт, те в действителност доста трансформираха като цяло метода, по който се търгува със суровия нефт на международно равнище и движиха главно цените.

Така че последната една година беше в действителност една година на суматоха, само че и година, която ни демонстрира, че в действителност светът може доста елементарно да се оправи, и изключително Европа може да се оправи и извънредно елементарно без съветски нефт и без съветски дизел, и че пазарът съумя да всмуква този първичен потрес и да се пренареди по метод, по който нямаше някакви забележителен дефицит или какъвто и да е тип трудности за естественото действие на пазара. Така че от тази позиция по-скоро се видя доколко световната система на рафинерия и пазарът като цялото са много гъвкави.

Това, което може да чакаме за идната година: Разбира се, продължава да има една огромна доза непредвидимост като главният въпрос, който всички ще си задават, изключително анализаторите на пазара, дали Китай изпадне в криза. Като несъмнено един подобен сюжет допуска истина фрапантно понижаване на цените както на суровия нефт, по този начин и на горивата. Този сюжет, несъмнено, е един от движещите фактори. Другото, което е доста значимо, е да гледаме доколко ще имаме нови рафинерии, които стартират работа по света. Това също играе забележителна роля от позиция натискане цената надолу.

Във всеки случай сега маржовете, които всички рафинерии по света имат, т.е. големите облаги, които вършат за всеки недопечен нефт, който създава, са на огромни. И сега тласъкът съществуващи планове, които са в развой на градеж, да бъдат забързани и пуснати във допустимо най-кратки периоди, сега са доста огромни.

А в същото време рафинерии, които се смяташе, че биха затворили в най-скоро време, изключително по времето на КОВИД, когато имахме противоположното - обстановка с извънредно ниски цени, дори отрицателни резултати за рафинериите, в действителност тези рафинерии най-вероятно ще продължат да работят най-малко още няколко години до момента в който не забележим тази забележителна смяна, каквато би била евентуално изпадането на Китай в криза.

Руски рафинерии усилват преработката на нефт преди орязване на дотации. Това по какъв метод ще се отрази в интернационален проект?

Руските рафинерии в действителност се възползват от извънредно огромни дотации от страната. До прочут интервал от време тези дотации се съставяха въз основата на това, че имаше много висока такса за експорт на суровия нефт, което водеше до по-ниска цена на петрола на домашния пазар за рафинериите, и това създаваше една такава омраза сред тях.

След това държавното управление реши, че желае да усили и таксите върху рафинериите, точно с цел да има повече огромни доходи в бюджета, само че в същото време и направи нова скица за дотации, която действително направя безусловно същата скица, каквато беше и преди, тъй като рафинериите в Русия имат извънредно мощно въздействие върху държавните политики, най-много тъй като те са доста значими за доставянето на задоволително горива на домашния пазар, също по този начин и от позиция на работни места.

Така че доста евентуално е да има някакво краткосрочно нарастване в очакване на такова орязване на дотациите, само че в дълготраен проект най-вероятно тези дотации ще бъдат върнати в най-скоро време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР