Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг 5 нови вещи лица са определени по

...
Коментари Харесай

Бачийски за делото за местния вот: Притеснително е как новите вещи лица тълкуват Изборния кодекс

Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг

5 нови движимости лица са избрани по делото за локалните избори в Бургас. Това съобщи публицист на Искра.бг. Припомняме, че в началото броят им беше 11, само че поради разминавания в мнението им и откакто част от тях оповестиха, че не поддържат направената експертиза, арбитър Марина Николова реши да бъдат назначени нови. Страните по делото имаха период до 13 декември да създадат своите оферти.

В правосъдната зала през днешния ден стана ясно, че поради огромния размер на работа, новоизбраните движимости лица не са съумели да изготвят своята експертиза и надали ще съумеят преди 10 февруари.

Съдът утвърди молбата им за отсрочка и им удължи периода до 17:00 часа на 12 февруари.

Следващото съвещание по делото, което е невиждано за морския град и е заведено по тъжба на Константин Бачийски от „ Средна европейска класа “ /СЕК/, ще бъде от 10:30 часа на 16 февруари в Административния съд в Бургас.

Същевременно Бачийски разяснява пред публицисти: „ Учудвам се, че новоназначените движимости лица работят с много мудни темпове и не бързат за на никое място. По-притеснително за мен е методът, по който поясняват Изборния кодекс, защото в него в член 437 категорично е написано кои бюлетини са годни и кои не са годни, аз персонално, по данни на наблюдаващите, които имаме в помещението по време на осъществяването на преброяването, от тяхна информация виждам, че бюлетини, които не са маркирани с хикс или с човка, както написа в Изборния кодекс и се одобряват за годни, т.е. чисто преднамерено най-много от една политическа групировка, съответно директни се вадят, което за мен е персонално доста притеснително, дори пускахме искане до съда да направи механизъм, по който да може да бъдат оспорвани тъкмо тези бюлетини. /…/ На ГЕРБ нормално – такива, които са били маркирани като недействителни от предните движимости лица, сега даже и да има огромни отклонения, в смисъл, тъй като да не дават отговор на Изборния кодекс, се одобряват за действителни, което за мен е персонално доста притеснително. Поискахме от съда да направи механизъм, само че съдът отговори, че по този начин или другояче движимостите лица би трябвало да съблюдават закона. Нали носят правосъдна отговорност за това, че не съблюдават закона. Доколкото разбрах от наблюдаващите, движимостите лица са споделили за бюлетини, които не дават отговор на изискането на закона – че хората са възрастни, хората не знаят и ги одобряват за възможни, само че в закона такава догадка няма. Законът споделя доста ясно, кои бюлетини са годни и кои са невалидни. Така че те първи ще гледаме в елементи активността на тези движимости лица. “

Очаквайте видео!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР