Конспирациите за климата са разрастващ се феномен сред населението в

...
Конспирациите за климата са разрастващ се феномен сред населението в
Коментари Харесай

Как конспирациите за климата водят до разколебаване на ценностите и климатичните политики на глобално ниво

Конспирациите за климата са разрастващ се феномен измежду популацията в България и по света. Подобни тайни хрумвания са обект на разбор в логиката на психиката, социологията и културологията. Въпреки че от научна позиция сходни уклони в мисленето имат пояснение, факт е, че сходни тайни хрумвания задълбочават казуса и водят до разколебаване на самодейни държания на самостоятелно равнище, както и до липса на ефикасни политики в световен проект. Социалните медии и климатичният алармизъм в допълнение задълбочават казуса, като в България 76% от популацията разкриват, че не са осведомени с българската климатична политика, а 3% даже считат, че климатичните промени не съставляват проблем.

Климатичните промени са една огромна неистина, употребена с политически цели, с цел да управлява популацията, тъкмо както 5G мрежата и имунизациите против Ковид-19,  съгласно 22% от популацията на Земята. Листът с научно голословни вярвания е дълъг и постоянно консуматорите на конспирации стават жертва на разпространителите на такива под формата на книги и излъчвания, които разпространяват чисти неистини. Сред другите  тайни хрумвания са и изказванията, че ХИВ вирусът е основан в лаборатория, Елвис Пресли е жив, илюминатите управляват света, а Земята е плоска. 

Конспирациите за климата са част от дългия лист с тайни теории на 21-ви век. Въпреки научния консенсус по въпроса и забележимите последствия от климатичните промени – като покачващи се темперетури, рискови метеорологични условия, изменящи се екосистеми и огромен брой климатични бежанци – конспирациите по отношение на климата не престават да се популяризират измежду популацията на Земята. По този метод, заради неналичието на справедлива информация в медиите и незадоволителното равнище на схващане на научни данни от популацията, конспирациите за климата постоянно водят до политически и обществени спорове, което се явява спънка пред вземането на съответни стъпки на локално и световно равнище.


Фигура 1: Нации, които не имат вяра, че световното стопляне е реалност. Източник:  YouGov


Фигура 2: Държавите в Европа, съгласно които климатичните промени са световен проблем. Средно за Европейски Съюз е 62%, България е под междинното с 52%. Източник: 

Личности, заемащи високи държавни постове, както и специалисти в региона на климатичните промени, в допълнение задълбочават казуса посредством изопачаването на научни обстоятелства за политически и финансови облаги. Като образец можем да дадем изявлението на Бил Грей – професор по метеорология, който назовава световното стопляне неистина, навлязла в живота в Америка.


Надпис на стена. Източник:   

Видове конспирации за климата

Докато тайните теории, съгласно които светът бива следен от влечуги, звучат налудничево, неверните изказвания по отношение на климатичните промени също доближават необясними крайности. Според една такава прекаленост, климатичните промени са неистина, употребена от учените за приемане на финансова помощ за техните планове, както и от вложителите в различни източници на сила, които целят висока възвръщаемост на капитала си. 

Според други тайни теории, климатичните промени са неистина, употребена за промотиране на нуклеарна сила, както и за налагане на социалистически ред върху западното общество. В западния свят, Съединени американски щати е страната с най-голям % население (27%), вярващо, че климатичните промени са небивалица за политически надзор.


Хора на митинг в поддръжка на науката. Източник: 

Какво в действителност съставляват конспирациите?

На фона на множеството научните данни, доказващи неизменимите промени в климата в следствие от човешка активност, тайните теории по отношение на климата, разказани нагоре, звучат налудничаво. Въпреки това, от психична позиция, такива промени в мисленето са изцяло обясними. Конспирациите за климата са постоянно срещани измежду човеци, подвластни на подмолно мислене. 

Тук би трябвало да разбираем, че терминът „ тайна доктрина ” обгръща разнообразни отзиви, когнитивни изкривявания и илюзии, които не се базират на научни доказателства. За разлика от конспирациите, които се дефинират като целеустремен престъпен акт, проведен от дребен кръг човеци, тайните теории са импровизирано пояснение на действителни събития. Според Ушински, един от специалистите по тематиката, тайните теории се дефинират като „ голословно изказване, в което се твърди по какъв начин дребна, само че овластена група работи тайно в своя полза против общото богатство, погазвайки общоприетите правила ”.

Какви са научните учредения за появяването на тайни хрумвания измежду хората?

Конспиративните хрумвания като феномен са забавен обект на научни проучвания. Такива проучванията са постоянно срещани в логиката на психиката, социологията, философията и културологията. Социалната логика на психиката е една от главните науки, занимаващи се с въпроса за конспирациите, било фикционални или основани на действителни феномени. Климатичната логика на психиката, появила се още през 60-те години в Съединени американски щати, е също водеща научна сфера, занимаваща се с връзката сред индивида и природата.

Тук би трябвало да отбележим, че връзката сред теоретично познание, осъзнаване на казуса и самодейни дейности (като понижаване на потреблението на сила и пластмаса например) остава сложна и непроменяемо обвързвана със склонността на някои хора към подмолно мислене. Освен редицата личностни особености (като податливост към интуитивно мислене), едно от основните пояснения за вярата в тайни теории е желанието на човек да разбере обещано събитие. В последна сметка вярата в климатични конспирации е форма на когнитивен дисонанс или противоречие в системата ни на съждения –  човек мъчно може да одобри, че едно световно събитие с голямо значение може да бъде повлияно от самостоятелни ежедневни дейности, смяната на които би довела до личностен дискомфорт.  Много процеси биват задействани в тази ситуация, в това число и интензивно отказване на научни обстоятелства. В богатите елементи на Норвегия например, където стопанската система е обвързана с добива на нефт в Северно море, доста хора умишлено отхвърлят екологичните последствията или ги дефинират като прекомерно далечни.

По-екзистенциален аспект се явява желанието на хората да управляват външни събития и правото си на самостоятелно битие. Това постоянно бива подбудено от феномени, предизвикващи боязън и тревога – като рискови метеорологични условия, бедствия, суша и покачващи се темперетури. 


Знак измежду наводнени улици. Източник: 

При оправянето с сходни усеща, човек също по този начин става податлив към търсене на групова принадлежност в съпротива с „ тях ” (често „ властващите ”). Това от своя страна се укрепва от процеси като податливост към скрити пристрастия или стандарти и уклон към афинитет (когато дадени човеци се отнася благосклонно към хора, които наподобяват на тях). И в случай че сходни процеси са научно обясними на самостоятелно равнище, то забавно е по какъв начин това съмнение към властващи и научни данни бива задълбочавано от водещи международни медии.

Връзката сред медиите и конспирациите за климата е от оргомно значение

Проблемът с конспирациите по отношение на климатичните промени, подбудени от човешка активност, е, че тайното мислене не е единствено самостоятелен проблем. Поляризацията на разнообразни гледни точки се трансформира в политически инструмент и води до липса на действителни дейности и разколебаване на политики. Проблемът с недоверието в престижи в региона на климата се укрепва от дезинформацията по тематиката, климатичния алармизъм и засилената религия в обществени медии и нелогични данни. 


Фигура 3: Йерархия на информация (в зелено), мисинформация (в жълто) и дезинфромация (в червено). Източник: 

Във времена, в които обществените медии са неизменима част от живота на хората, връзката сред тези обществени канали и дезинформацията се трансформира във водещ проблем. Тук би трябвало да отбележим разликата сред мисинформация и дезинформация. Докато мисинформацията е подвеждаща информация, публикувана под една или друга форма, дезинформацията е подвеждаща информация, основана за машинация и агитация. Интересно е, че  един от главните механизми, свързани с когнитивния дисонанс, разказан нагоре, е склонността за потвърждаване: когато търсим информация, която удостоверява първичните ни убеждения и отхвърля нови възгледи . Тъй като социалните мрежи като ТикТок и Facebook се базират на логаритми, това води хората до затворен кръг, в който даден субект вижда една и съща информация по отношение на ползите си и предходните си търсеня – стигайки се до дезинформация и крайности в убежденията. По този метод доста хора се обвързват с разнообразни тайни теории и постоянно стигат до есктермизъм и популизъм.

Често хората, които са склонни към подмолно мислене, изпадат в крайности допълнително от една сфера. Например някои от тези хора, които считат, че имунизациите предизвикват аутизъм, имат вяра също по този начин, че фармацевтичните компании крият от хората дейно лекуване на рак. Голяма част от хората, които имат вяра, че коронавирусът е основан за надзор на популацията, считат, че ограниченията против световното стопляне също целят налагане на надзор. Появява се и тип рискова форма на убеждения в по този начин наречения зелен локдаун; или убеждението, че ковид пандемията е единствено началото, след което популацията ще бъде изправено против вид зелена робия. Подобни изказвания биват употребявани от извънредно десни партии и рискови придвижвания като QAnon. 

Конспирациите за климата навлизат и в България

Конспирациите, свързани с климата, са събитие, което не подминава България. В страната ни равнището на съмнение към ръководещите води до специфични конспирации като убеждението, че Истанбулската спогодба цели да сътвори по този начин нареченото  джендър потомство. Дигиталната комуникация води до в допълнение разпространяване на лъжливи данни, което е очевидно във високия % хора, изпитващи подозрения по отношение на пандемията от ковид и здравните ограничения. 

Тревожно е, че проучване на Тренд сочи, че 40% от популацията на България имат вяра, че коронавирусът е основан като биологично оръжие – като сходни тайни теории не се въздействат изключително от обучение и пол. Експерти в региона също изопачават научни данни за полза. Различни политически ползи от своя страна също биват забъркани, като крайни партии като “Възраждане ” и “Атака ” постоянно основават публично напрежение посредством изявленията и дейностите си. По отношение на климата да вземем за пример, някои от партиите в България не престават да настояват, че алтернативните източници на енергия биха довели до по-високи разноски за семействата. 

 

Наред с това, и заради високото равнище на съмнение към престижи и научни данни в България, равнището на незапознатост по отношение на климатичните промени също е висока – като 76% от жителите на България не са осведомени с климатичната политика на страната ни и с задачите на Зеления пакт. Въпреки че научният консенсус по въпроса е висок, а точно, че климатичните промени биват ускорени от човешката ни активност, 3% от българите не считат климатичните промени за проблем. На фона на високото равнище на неинформираност, алармиращ е също по този начин и фактът, че 57% от жителите настояват, че няма потребност да се срещат изобщо с сходни научни обстоятелства (според проучване за настройките към науката и технологиите в Европа).

Как конспирациите за климата стопират действителни промени?

Въпреки че консенсусът в научните страни по отношение на климатичните промени надхвърля 99%, конспирациите за климата не престават да се разрастват на световно равнище. Както бе маркирано нагоре, голям брой личностни особености и логичен изкривявания в мисленето водят до тайни теории. Социалните медии и политическите обединения като източник на дезинформация се явяват спомагателна спънка, разколебаваща политики и самостоятелни дейности по света и особено у нас. Стряскащ е и фактът, че доста корпорации употребяват климатичните промени, с цел да замаскират същинските проблеми и трансферират отговорността към индивидите под формата на грийнуошинг, при който екологични артикули се употребяват лъжливо за облага.

Въпреки че измененията на когнитивно равнище са комплицирани, то те не са невъзможни. Представянето на разбираеми научни данни и ограничението на разпространяването на лъжлива информация в медиите са двете отпорни точки, които биха засилили самосъзнанието на хората и биха им помогнали да оценят верността на личните си убеждения и дейности. Защото в последна сметка единствено действителни дейности биха довели до действителни промени. 

Автор:Елица Станева-Бритън  / Климатека

Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на Климатека, тя е психолог по обучение, приключила е бакалавърска степен в СУ „ Св. Климент Охридски ” и магистратура в Мюнхенския университет “Лудвиг Максимилиан ”. Научните ѝ ползи са в областта на екологията и са свързани с резултата на климатичните промени върху логиката на психиката на хората и концепцията за климатична правдивост. Интересува се от екологично градинарство, спелеология и подкрепяне на връзката на децата със Земята.

 

В публикацията са употребявани материали от:

  1. Achenbach, J. (2006). The tempest. Washington Post.http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/05/23/AR2006052301305.html
  2. Burgess, S. (November 12, 2021). From Коронавирус to climate change: How green conspiracies about celebrities and lockdowns are spreading. https://news.sky.com/story/from-covid-to-climate-change-how-green-conspiracies-about-celebrities-and-lockdowns-are-spreading-and-could-result-in-real-world-consequences-12465511
  3. Douglas K., & Sutton R. (2015). Climate change: Why the conspiracy theories are dangerous. Bulletin of the Atomic Scientists, 71(2), p. 98-106.
  4. European citizens’ knowledge and attitudes towards science and technology (September 2021). https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2237?fbclid=IwAR0Dqz_Ww452AaZIQjhlRWSwKXT0zFz_0B88_jjc38yFRKhz3uaEXw1MUD8
  5. Giry, J., & Tika, P. (2020). Conspiracy Theories in Political Science and Political Theory. Routledge Handbook of Conspiracy Theories.
  6. Johnson, S. (August 31, 2019). Washington Examiner op-ed cherry-picks data and misleads readers about climate models. https://climatefeedback.org/evaluation/washington-examiner-op-ed-cherry-picks-data-to-mislead-readers-about-climate-models-patrick-michaels-caleb-stewart-rossiter/
  7. Kollmuss, A., & Agyeman, J. (2002) Mind the Gap: Why do people act environmentally and what are the barriers to pro-environmental behavior? Environmental Education Research, 8, 239-260.
  8. Lawton, G. Conspiracy Theories.
  9. Leiser, D., & Wagner-Egger, P. (2022). Determinants of Belief – And Unbelief – In Climate Change. In: Siegmann, A. (eds) Climate of the Middle. SpringerBriefs in Climate Studies. Springer, Cham., https://doi.org/10.1007/978-3-030-85322-8_3
  10. Lynas, M., Houlton, B., & Perry, S. (October 19, 2021). Greater than 99% consensus on human caused climate change in the peer-reviewed scientific literature. Environmental Research Letters, 16 (11): 114005, DOI: 10.1088/1748-9326/ac2966
  11. Maharasingam-Shah, E., & Vaux, P. (October 18, 2021). Climate Lockdown’ and the Culture Wars: How COVID-19 sparked a new narrative against climate action.
  12. Norgaard, K. (2006). “We don’t really want to know ” – Environmental justice and socially organized denial of global warming in Norway. Organization & Environment, 19(3), p. 347-370.
  13. Uscinski, J. (2020). Conspiracy Theory: A Primer. London: The Rowman & Littlefield Publishing Group.
  14. Генова, Д. (2021). Какво са тайните теории и можем ли без тях?
  15. Колев, В. (Март 21, 2022). Крайнодясното – от анти-джендър към анти-вакс популизъм https://www.marginalia.bg/aktsent/krajnodyasnoto-ot-anti-dzhendar-kam-anti-vaks-populizam/
  16. Петкова, М.  Дезинформацията за климата и енергийния преход в България https://factcheck.bg/dezinformaciyata-za-klimata-i-energijniya-prehod-v-balgariya/
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР