Консервативно обединение на десницата (КОД) внесе Законопроект за дълго отлаганата

...
Консервативно обединение на десницата (КОД) внесе Законопроект за дълго отлаганата
Коментари Харесай

КОД внесе в НС Законопроект за лустрацията

Консервативно обединяване на десницата (КОД) внесе Законопроект за дълго отлаганата и неслучилата се лустрация в България. Мотивите на вносители са, че един подобен законов акт " ще направи скъсването с въздействието на незаконния комунистически режим необратимо, ще подсигурява евроатлантическото бъдеще на България ".

Законопроектът се състои от две свързани между тях елементи, като първата касае промени в Конституцията, а втората - промени в Изборния кодекс, в Закона за публичните поръчки, в Закона за правосъдната власт и в Закона за радиото и малкия екран.

Вижте текстовете, които КОД е внесъл в деловодството на Народното събрание:

" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА …………………….

Уважаеми…………………………..,

Представям на Вашето внимание, Законопроект, посредством който да се сътвори законова база за дълго отлаганата и постоянно неслучваща се лустрация в България. Макар и просрочен, подобен законов акт ще направи скъсването с въздействието на незаконния комунистически режим необратимо, ще подсигурява евроатлантическото бъдеще на България, ще даде опция за почтено развиване на предприемаческата самодейност, освободена от кукловодите на престъпния преход по руски модел и ще освободи медийната среда и правосъдната система от хватката на тези мрежи за въздействие.

Законовият пакет, който предлагам се състои от две свързани между тях елементи. Първата част касае смяна на Конституцията на Република България, а втората, учредени на тази смяна в Конституцията, промени в Изборния кодекс, в Закона за публичните поръчки, в Закона за правосъдната власт и в Закона за радиото и малкия екран.

Обръщам се към Вас, като ръководител на парламентарна група, която е декларирала себе си като част от конституционно евроатлантическо болшинство. Уверен съм, че споделяте обстоятелството, че европейско, законово и демократично бъдеще на България не може да има, до момента в който икономическия и публичния живот са следени от представителите на предишното и обвързваните с тях лица.

Призовавам Ви да подкрепите препоръчаните законови промени и да предприемете дейности за разглеждането и приемането им в пленарната зала на Българския парламент.

С почитание,

София, 14.07.2023 г.Д-р Петър Москов

Председател на Политическа партия КОД

.........................

ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На съображение член 153 от Конституцията на Република България внасяме план на Закон за допълнение на Конституцията на Република България с претекстове към него.

Моля, законопроектът да бъде показан за разглеждане и гласоподаване според открития ред.

ВНОСИТЕЛИ:

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект!

З А К О Н

за допълнение на Конституцията на Република България

(Обн. Дъждовни води. бр.56 от 13 Юли 1991г., изм. Дъждовни води. бр.85 от 26 Септември 2003г., изм. Дъждовни води. бр.18 от 25 Февруари 2005г., изм. Дъждовни води. бр.27 от 31 Март 2006г., изм. Дъждовни води. бр.78 от 26 Септември 2006г., изм. Дъждовни води. бр.12 от 6 Февруари 2007г., изм. и доп. Дъждовни води. бр.100 от 18 Декември 2015г.)

параграф единствен. В член 6 се основава нова алинея 3 със следния текст:
„ Със закон могат да се постановат ограничавания за присъединяване в публичния и стопанския живот в страната на лица, управлявали, взели участие и подпомагали активността на режим, който е приет за тоталитарен, незаконен или човеконенавистен, както и избрани със закон свързани с тях лица. “

ВНОСИТЕЛИ:

МОТИВИ
към Закона за допълнение на Конституцията на Република България

Мотивите, с които предлагаме тази смяна в Конституцията са:

1.В България в никакъв случай не стартира същинска разлъка с незаконния комунистически режим. Той беше разгласен за подобен на думи, без никакви действителни последици, които да освободят българите от пипалата на предишното. Когато един подобен режим не е разграден радикално, той има разрушителната мощ на нелекуван израстък и неговите метастази прояждат тъканта на обществото.
2.Нужно е спиране на въздействието на мрежите на незаконния комунистически режим, които след 1989г. се придвижиха в обществото ни през тайните и очевидни връзки на Държавна сигурност и фрагментите от висшите равнища на Българска комунистическа партия и ДКМС. Те, въпреки и официално разформировани, продължиха да се провеждат по съветски пример и реализираха бандитския преход и преразпределянето на националното благосъстояние. В процеса през годините бяха включени и техните наследници образувайки “капиталистически ” кланове в бизнеса и заемайки позиции в политиката и правосъдната система. Това отреди последно място на България в Европа и нанесе тежки вреди върху цялостното ѝ развиване. Туморът, който не беше отхвърлен докара и до честен и ценностен крах на цялата нация.
3.В последните две десетилетия неразградените комунистически и агентурни мрежи бяха проводникът на съветските корупционни капитали и проникнаха на всички места в основните области на страната, саботирайки европейското ни развиване. От работа на руските си господари, тези хора минаха непосредствено към работа на нео-имперската теория на Путин и навредиха тежко на нашата известност като съдружник в НАТО и Европейски Съюз.

С тези претекстове Ви призоваваме да приемете препоръчаните законови текстове. Очевидно, в този момент има всички предпоставки това да се случи. Налице е конституционно болшинство, което черпи своята легитимност от декларираните от участниците в него позиции за евроатлантическо бъдеще на България. Такова бъдеще е невероятно, в случай че отпред на политическия и стопанския живот стоят представителите на тези постсъветски мрежи на въздействие. Такова бъдеще е обречено, в случай че медийната среда се владее от такива хора.
Справедливост и правова страна не може да има, до момента в който правосъдната система не бъде освободена от контрола на тези среди.

ВНОСИТЕЛИ:

.................
ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

49-ТОТО НАРОДНОТО СЪБРАНИ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На съображение член 87, алинея 1 от Конституцията на Република България и член 71, алинея 1 от ПОДНС внасяме план на Закона за изменение и допълнение на Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен с претекстове към него и предварителна оценка на въздействието, според методологията – приложение към ПОДНС.

Моля, законопроектът да бъде показан за разглеждане и гласоподаване според открития ред.

ВНОСИТЕЛИ:

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект!

З А К О Н

ЗА изменение и допълнение на Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен
(Обн. Дъждовни води. бр.37 от 5 Май 2000г.)

§ 1. В член 2 се основава се нова алинея 3:

„ (3) Със закон могат да се постановат ограничавания за присъединяване в публичния и стопанския живот в страната на лица, управлявали, взели участие и подпомагали активността на комунистическия режим. “
§ 2. Създава се раздел „ Допълнителни разпореждания “ със следното наличие:

„ § 1. Лица по член 2, алинея 3 са:
1. лицата, заемали някоя от следните длъжности: член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или общоприет секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, член на Общинско или Окръжно дружбено управление, член или кандидат-член на Управителния съвет на Българския аграрни национален съюз, член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или първи секретар на Централния комитет на Димитровския комунистически юношески съюз, основен редактор, член на публицистичната гилдия или формален сътрудник в чужбина на някой от формалните печатни органи на Българска комунистическа партия, Български земеделски народен съюз и ДКМС, а точно вестниците „ Работническо дело “, „ Земеделско знаме “ и „ Народна юноша “, както и щатни и нещатни сътрудници на някогашната Държавна сигурност.
2. съпрузите и роднините по права линия на лицата по т. 1. "

Преходни и заключителни разпореждания

§ 3. В Изборния кодекс (Обн. Дъждовни води. бр.19 от 5 Март 2014г.) се вършат следните допълнения:
1. в член 244 след съществуващия текст се прибавя запетая и думите „ и не са лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен “
2. в член 308 след съществуващия текст се прибавя запетая и думите „ и не са лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен “
3. в член 396 алинея 1 след думите „ не изтърпяват наказване отнемане от независимост “ се прибавя запетая и думите „ и не са лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен “
§ 4. В Закона за публичните поръчки (Обн. Дъждовни води. бр.13 от 16 Февруари 2016г.) в член 54, алинея 1 се основават нови точки 8 и 9 със следното наличие:
„ 8. Лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. “
„ 9. Еднолични търговци и търговски сдружения, в които имат присъединяване лимитирано и/или безкрайно виновни съдружници, шефове и членове на препоръките, които са лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. “
§ 5. В Закона за правосъдната власт (Обн. Дъждовни води. бр.64 от 7 Август 2007г.) в член 162 се основава нова точка 7 със следното наличие:
„ 7. не е лице по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. “
§ 6. В Закона за радиото и малкия екран (Обн. Дъждовни води. бр.138 от 24 Ноември 1998г.) в член 82 се основава нова алинея 7 със следното наличие:
„ (7) Медийните услуги или излъчвания не могат да бъдат спонсорирани от:
1. Лица по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.
2. Еднолични търговци и търговски сдружения, в които имат присъединяване лимитирано и/или безкрайно виновни съдружници, шефове и членове на препоръките, които са били по член 2, алинея 3 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. “

§ 7. Законът влиза в действие от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “.
§ 8. В тримесечен период от влизането на закона в действие Министерски съвет следва да одобри съответните подзаконови актове, както и да предприеме нужните структурни и организационни дейности за ефикасното използване на закона.
§ 9. Параграфи 3 – 5 имат деяние за период от 10 годни от деня на обнародването на Закона в „ Държавен вестник “.

ВНОСИТЕЛИ:

МОТИВИ
към Закона за изменение и допълнение на Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен

Мотивите с които предлагаме тази смяна в Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен са:
1.В България в никакъв случай не стартира същинска разлъка с незаконния комунистически режим. Той беше разгласен за подобен на думи, без никакви действителни последици, които да освободят българите от пипалата на предишното. Когато един подобен режим не е разграден радикално, той има разрушителната мощ на нелекуван израстък и неговите метастази прояждат тъканта на обществото.
2.Нужно е спиране на въздействието на мрежите на незаконния комунистически режим, които след 1989г. се придвижиха в обществото ни през тайните и очевидни връзки на Държавна сигурност и фрагментите от висшите равнища на Българска комунистическа партия и ДКМС. Те, въпреки и официално разформировани, продължиха да се провеждат по съветски пример и реализираха бандитския преход и преразпределянето на националното благосъстояние. В процеса през годините бяха включени и техните наследници образувайки “капиталистически ” кланове в бизнеса и заемайки позиции в политиката и правосъдната система. Това отреди последно място на България в Европа и нанесе тежки вреди върху цялостното ѝ развиване. Туморът, който не беше отхвърлен докара и до честен и ценностен крах на цялата нация.
3.В последните две десетилетия неразградените комунистически и агентурни мрежи бяха проводникът на съветските корупционни капитали и проникнаха на всички места в основните области на страната, саботирайки европейското ни развиване. От работа на руските си господари, тези хора минаха непосредствено към работа на нео-имперската теория на Путин и навредиха тежко на нашата известност като съдружник в НАТО и Европейски Съюз.

С тези претекстове, Ви призоваваме да приемете препоръчаните законови текстове. Очевидно, в този момент има всички предпоставки това да се случи. Налице е конституционно болшинство, което черпи своята легитимност от декларираните от участниците в него позиции за евроатлантическо бъдеще на България. Такова бъдеще е невероятно, в случай че отпред на политическия и стопанския живот стоят представителите на тези постсъветски мрежи на въздействие. Такова бъдеще е обречено, в случай че медийната среда се владее от такива хора. Справедливост и правова страна не може да има, до момента в който правосъдната система не бъде освободена от контрола на тези среди.

ВНОСИТЕЛИ:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР