Консервативният министър-председател на Норвегия Ерна Солберг се готви за втори

...
Консервативният министър-председател на Норвегия Ерна Солберг се готви за втори
Коментари Харесай

Норвегия отново избра консервативно управление


Консервативният министър-председател на Норвегия Ерна Солберг се готви за втори мандат в Народното събрание, макар че партията ѝ остана втора на парламентарните избори с 25,1% от гласовете.

Консервативната партия (Партия " Хьойре " ) ще продължа съюза си с Партията на напредъка и с две по-малки дясноцентристки партии (Християнската национална партия и демократичната партия " Венстре " ). Заедно те получават 89 от общо 169 места.

Победата за обединението на Солберг е историческа за страната, тъй като за първи път от 30 години жителите на Норвегия преизбират консервативно ориентирано ръководство.

С минималните 2% разлика Работническата партия на Йонас Гаар Стьоре изпревари по избор партията на Солберг и остава най-голямата политическа групировка, само че все пак ще е в съпротива.

В новия парламент партиите, които няма да са в ръководството, получават 79 места, 49 от които за Работническата партия.

Изборите в скандинавската страна тази година бяха стратегически значими, тъй като резултатите могат да повлияят на икономическото развиване на страната и в частност – на ориста на петролната промишленост.

За Зелената партия и Червената гласоподаваха под 4% от гласоподавателите, които са нужни за спомагателни места в Народното събрание. Очакванията бяха за противоположното – въздействието им в този парламент да бъде по-голямо.

Либералите и християндемократите минаха тази граница. Най-голям триумф записа центристката партия, която съвсем удвои процентите си от изборите през 2013 година

В речта си измежду изборите Солберг съобщи, че към този момент е поканила за съдружни договаряния водачите на Прогресивната партия, на Либералната партия и на християндемократите.

Коалицията в този си тип ще бъде подвластна от поддръжката на всички десни съдружници. Сред главните правила на консерваторите е продължение на петролните действия в Арктическо море, както и ограничаваща имиграционна политика. Връзките с Европейския съюз ще останат постоянни.

„ Получихме поддръжка за още четири години, тъй като изпълнихме това, което обещахме – осигурихме работни места ”, сподели Солберг в Осло, когато благодари на гласоподавателите.

Коалицията ѝ, която загуби 4 места в Народното събрание, ще е изправена пред съществени провокации, разясняват интернационалните организации.

Британският „ Файненшъл таймс” даже предвижда, че новоизбраното държавно управление няма да оцелее за целия четиригодишен интервал. Според „ Гардиън” успеха на обединението е повлияна от по-склонните към ограничение добива на нефт политики на по-малките партии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР