Конкурсът, посветен на паметта на обичания тенор Камен Чанев, който

...
Конкурсът, посветен на паметта на обичания тенор Камен Чанев, който
Коментари Харесай

Международният конкурс за тенори на името на Камен Чанев ще се проведе през август в Пловдив

Конкурсът, отдаден на паметта на обичания тенор Камен Чанев, който постоянно гостуваше на сцената на Операта в Пловдив, ще се състои от 22 до 26 август в Пловдив, заяви БНР. Условията са в детайли разказани в уеб страницата на фондация " Камен Чанев ". Могат да вземат участие тенори, навършили 22 години и на не повече от 37 навършени години.
Конкурсът уважава гения на международно приетия тенор Камен Чанев, популяризирал оперните обичаи на България и свързал креативния си път с фестивала " Opera Open " на Античния спектакъл в Пловдив. Един от интернационалните посланици на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Инициативата за основаването на състезанието е подбудена от тежката загуба без време на актьора, чийто глас остава да живее вечно в сърцата на публиката. Неговата отдаденост към оперното изкуство и приносът му към развиването на културния живот в България и представянето й пред света ще бъдат предадени като образец посредством младите тенори от целия свят, участници в състезанието. С организирането на форума Опера Пловдив и фондация " Камен Чанев " извършват и последното предпочитание на огромния артист.
Председател на журито е Хосе Кура - артист и диригент, който в последните години постоянно гостува в Пловдив като артист и диригент. Членове на журито са Таня Иванова, учредителка на фондация " Камен Чанев ", камерзенгерин Красимира Стоянова, артистичният шеф на Пловдивската опера и диригент Лучано ди Мартино, диригентката Сперанца Скапучи, диригентът Владимир Кираджиев, който е измежду учредителите на фондацията, проф. Марио Диаз - декан на Моцартеума в Залцбург, Андреас Делерт - ръководещ шеф на " Hilbert Artist Management ", Огнян Драганов - шеф на Старозагорската опера, доцент доктор Нина Найденова - директорка на Пловдивската опера.
Определени са три награди, като журито не е длъжно да присъди и трите. Има и специфични оценки - от Красимира Стоянова, от община Пловдив, от оперите в Пловдив и Стара Загора - контракти за присъединяване в оперна продукция. Ще има и още една специфична премия - на публиката, която е наречена " Артистът и Пловдив ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР