Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса

...
Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса
Коментари Харесай

Новите мерки в София ще влязат в сила от събота, от понеделник - може и в цялата страна

Конкретно решение за нови по-строги ограничения против разпространяването на ковид в страната следва да бъде взето. То ще бъде оповестено от здравния министър Костадин Ангелов на постоянния брифинг в четвъртък. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев след среща в Министерството на здравеопазването.

В София и региона най-вероятно ограниченията ще влязат в действие от събота, от понеделник вероятно ще бъде въведени в цялата страна. Според Кунчев минималният период на ограниченията би трябвало да е най-малко две седмици , с цел да покажат резултат.

Предвижда се да бъдат затворени заведения, фитнеси, молове, учебни заведения, детски ясли и градини.

Да се лимитират разнообразни прояви от публичния живот от всевъзможен темперамент навън и закрито, с цел да се овладее пика на епидемията, който се чака в околните две -три седмици, добави Кучев.

" Вълната визира съвсем цяла България и моето персонално мнение е, че назрява моментът и за национално решение ", сподели основният държавен контрольор.

По думите му с изключение на София, ограниченията би трябвало да засягат и Софийска област.

Не се разисква по никакъв метод ограничение на придвижването отвън обитаемоте места, успокои обаче той. Цели се да се избегне скупчването на хора.

В комерсиалните вериги също ще се подхващат ограничения.

На територията на София не се плануват маски навън , само че данните се наблюдават непрекъснато и се реагира съгласно обстановката, добави шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

По отношение на имунизирането с " Астра Зенека " се изчаква общоевропейско решение и до тогава у нас няма да се употребява тази ваксина.

Кунчев разяснява и казусът с умрялата жена от Благоевград, като сподели, че се изследват още три - четири случая с тежки реакции, само че се изчаква окончателното мнение на ИАЛ.

По-рано през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев и шефове на столичните лечебните заведения бяха на диалози при здравния министър.



По думите на Йорданка Фандъкова обстановката в града се е влошила и има растеж на децата, признати в болница с коронавирусна зараза. Те са настанени най-вече в лечебните заведения " Пирогов " и ИСУЛ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР