Конкретни изисквания за подобряване на работата на Кроношпан“, от изпълнението

...
Конкретни изисквания за подобряване на работата на Кроношпан“, от изпълнението
Коментари Харесай

Министър Димов посети Бургас, обсъди мерки за подобряване работата на Кроношпан“

Конкретни условия за възстановяване на работата на " Кроношпан “, от осъществяването на които зависи  връщането на доверието на жителите, въпроси, свързани с запазване чистотата на атмосферния въздух и доклад по осъществяване на техники и ограничения за понижение разпространяването на дървесен прахуляк досега. Това бе разисквано по време на работна среща в РИОСВ-Бургас. В нея взеха присъединяване министърът на околната среда и водите Нено Димов, бургаските депутати Димитър Бойчев, Ася Пеева и Диана Саватева, кметът Димитър Николов, инж. Тонка Атанасова, шеф на екоинспекцията, Руска Бояджиева, зам.-кмет на Община Бургас с сектор европейски политики и околна среда, общинският консултант Георги Дракалиев. Дискусията бе с присъединяване на управлението на дървопреработвателното дружество " Кроношпан “.

Екоминистърът посети Бургас по самодейност и покана на групата народни представители от ГЕРБ, които още при започване на месеца организираха незабавна среща с него в Министерство на околната среда и водите. Повод за нея бяха опасенията на жителите за качеството на въздуха в морския град и равнищата на замърсяване. Акцент тогава, подложен от ръководителя на парламентарната екокомисия Ивелина Василева, бе и работата на оператора " Кроношпан “ по отношение на осъществяването на негов проект за проект за деяние от 2017 година, съдържащ комплекс от екологични ограничения.

Днес депутатите, кметът Николов и министър Димов пожелаха в процеса на смяна на Комплексното позволение на завода да бъдат въведени най-хубавите налични техники за всички пречиствателни устройства на територията на " Кроношпан “. До 10 декември предприятието би трябвало да показа график с стадиите на въвеждане в употреба на новите техники. Поетапното въвеждане би трябвало да стартира незабавно, а всички ограничения би трябвало да са изпълнени не по-късно от ноември 2019 година До края на зимата планът на ново Комплексно позволение би трябвало да бъде показан на жителите на Бургас  за публично разискване.

" Една от значимите хрумвания, която през днешния ден бе разисквана е по какъв начин жителите на Бургас да бъдат част от процеса на следене чистотата на въздуха и да са сигурни в прозрачността на изнесените данни. Ето за какво бе препоръчано общината да даде опция на специалисти, излъчени от жителите, да валидират непрекъснато първичните данни от станцията в комплекс " Славейков “. Данните от новата станция са налични и на интернет-страницата на община Бургас. Това е в продължение на тематика, която обсъдихме с министъра на срещата си в София “, разясниха бургаските депутати.

По  гледище на кмета на общината в Комплексното позволение ще се изисква непрекъснат, непрестанен мониторинг  на излъчванията от комина на предприятието. Стана ясно, че Община Бургас ще изпрати искане посредством Изпълнителна организация по околна среда /ИАОС/ до Европейската организация по околна среда /ЕАОС/ за включване на новоизградената станция в комплекс " Славейков “ в националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух /КАВ/. По искане на община Бургас Изпълнителна агенция по околна среда към този момент даде за непрекъснато прилагане спомагателна мобилна станция за емисионни измервания на качеството на атмосферния въздух на Бургас. Така упълномощените от ЕАОС станции за премерване КАВ в града станаха четири.

Среща в Регионална инспекция за опазване на околната среда е първата от поредност диалози с огромните промишлените оператори на територията на общината по отношение на чистотата на въздуха в града. След нея народните представители се срещнаха с работата на другите лаборатории в Регионална инспекция за опазване на околната среда, като най-новите технологии, с които разполага екоинспекцията, бяха показани от шеф " Лаборатория “ инж. Тодор Михайлов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР