Конкретни действия за засилване на практическото сътрудничество между Република България

...
Конкретни действия за засилване на практическото сътрудничество между Република България
Коментари Харесай

Захариева към колегата си в Рияд: Всеки 4-и компонент в колата ви е произведен у нас

Конкретни дейности за усилване на практическото съдействие сред Република България и Кралство Саудитска Арабия набелязаха външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

Двамата разговаряха в Рияд в границите на формалното посещаване в кралството на българския министър-председател Бойко Борисов. 

На политическо равнище имаме положителни връзки, само че със напълно неосъществен капацитет. Разбрахме се у нас да пристигна бизнес делегация, с цел да видят опциите за вложения. Знаете, че имат проект от предходната година да диверсифицират капиталовите си планове и да търсят инвестиции във всички сфери. Запознах министър Ал-Джубейр с опциите за вложения във високите технологии в България, съобщи след срещата вицепремиерън Захариева.

Ръководителят на българската дипломация срещна своя сътрудник с високата подготовка на човешкия капитал (България има най-вече ИТ експерти на глава от популацията в Европа), с развиването на фармацията, електрониката и старт-ап фирмите, към които има огромен интерес за финансиране от целия свят.

“Всеки четвърти съставен елемент на вашия автомобил е създаден в България ”, сподели министър Захариева на министър Ал-Джубейр. “Виждам доста благоприятни условия за вложения, изключително във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието ”, съобщи саудитският посланик №1. За задачата ще бъдат проучени опциите, които дава Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия, учреден през 1971 година за да влага средства от името на държавното управление на Кралството. Фондът има портфолио от почти 200 инвестиции със личен капитал, разпределяне на заеми или гаранции. 

През юли 2014 година Министерският съвет на Саудитска Арабия даде опция на Фонда да финансира нови сдружения отвън Кралството, като упованията са той да стане най-големият върховен фонд в света с активи от 2 трилиона $. До момента посредством този инструмент Кралството е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. година, по време на визитата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Рияд, са оповестени вложения за 40 милиарда $ оттатък океана.

На срещата на външните министри на Република България и Кралство Саудитска Арабия бяха набелязани и ограничения за усилване на политическите контакти. Министър Ал-Джубейр одобри поканата да посети страната ни, а в същото време даде обещание и цялостно подпомагане за намирането на постройка на бъдещото българско посолство в Рияд, което следва да бъде намерено през първата половина на 2018 година

“Ние ще изпратим чиновници тук, с цел да проучат опциите за настаняване на дипломатическата задача. Първоначално евентуално ще наемем постройка. Обсъждахме разновидности и да заменяем благосъстоятелност, защото и Кралството неотдавна отвори посолство в София и е наело постройка ”, съобщи министър Захариева.

Двамата първи дипломати разискаха редица районни въпроси и проблеми от интернационалния дневен ред, като сложиха акцент върху сигурността и битката с тероризма. Република България и Кралство Саудитска Арабия са сътрудници във водената от Съединени американски щати Глобалната коалиция за противопоставяне на ИДИЛ, като страната ни оказва поредна поддръжка за интернационалните старания за секване финансирането на тероризма и попречване прекосяването на непознати бойци към региони на спор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР