Конкретна поредица от мерки, които медицинските лица да предприемат при

...
Конкретна поредица от мерки, които медицинските лица да предприемат при
Коментари Харесай

В Бургас набелязаха мерки за реакция срещу насилието над медицинските лица

Конкретна поредност от ограничения, които медицинските лица да подхващат при упражнена по отношение на тях вербална или физическа експанзия от страна на пациенти или съпътстващи ги лица, набелязаха по време на работна среща през днешния ден прокурори и лекари от УМБАЛ – Бургас. Домакин на срещата, която се организира по категорично гледище на медиците, бе административният началник на Окръжна прокуратура – Бургас  Георги Чинев. В полемиката участваха още прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас Валентина Чакърова, административният началник на Районна прокуратура – Бургас Иван Кирков, зам. шефът на УМБАЛ – Бургас доктор Светлозар Георгиев и доктор Здравка Инджова, която е мачалник на поделение " Спешна медицина “ в университетската болница.

Д-р Георгиев изрази паниката, която сътрудниците му изпитват при ежедневната си работа в УМБАЛ – Бургас. Той уточни, че случаите на физически, само че най-много на устен тормоз, по отношение на работещите в здравното заведение стават съвсем всекидневно. Именно този факт го е предиздвикал да изиска среща с представителите на Прокуратурата, с цел да могат да получат точни и съответни насоки за дейности, които най-ефективно да допринесат за осъществяване на отговорност по отношение на агресорите. Думите му бяха подкрепени и от доктор Инджова, която уточни съответни образци за получени закани от лекари и чиновници от отделението по незабавна медицина.

Чинев изрази цялостната подготвеност на Прокуратурата за оказване на подпомагане при упражнена експанзия по отношение на здравно лице. Той окуражи лекарите да не премълчават случаите и постоянно да алармират Прокуратурата. Прокурор Чинев добави още, че не е належащо здравно лице, което е станало обект на разпра, опасност или закана да идва до Прокуратурата, с цел да подава тъжба персонално. Сигнали могат да бъдат подавани и на електронната поща на съответната прокуратура, която се ревизира всекидневно. Прокурор Чинев увери присъстващите, че всеки сигнал получен в магистратурата ще бъде подробно тестван и акцентира, че първата стъпка на медиците при случай на упражнена експанзия е да се извърнат към представител на компанията, която прави физическа защита на болничното заведение. Наред с това е належащо неотложно да се алармира на телефон 112, както и на дежурен чиновник в съответното районно полицейско ръководство.

Кирков срещна медиците със случаите, които законът дефинира като закононарушения по отношение на медицински лица, с плануванаъа в закона наказателна отговорност по тях, както и плануваните в закона пълномощия на прокуратурата за предприемане на дейности при сходни случаи.

Той уточни, че Районна и Окръжна прокуратура – Бургас към този момент са подхванали стъпки, като в отчетните си отчети оферират промени в чл.144, ал.2 от Наказателен кодекс, където категорично, като обект на отбрана да се плануват и медицинските експерти. С тези стъпки се цели правене на предложение за смяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата правосъдна процедура дефинира, че длъжностни лица са единствено тези, които упражняват административни пълномощия в лечебните заведения, само че не и останалата част от лекарския екип или чиновниците в болничните заведения. В предлагането на бургаската прокуратура се стимулира извод за смяна в закона, която да сложи всички медицински служащи под идентична протекция от закона.

Думите на магистратите бяха признати с огромно удовлетворение от страна на медиците. И двете страни се сплотиха към концепцията за възстановяване на връзката сред правоприлагащите  органи и медицинските лица.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР