Конгресменът Окасио-Кортес призовава САЩ да разсекретят документите за преврата в Чили от 1973 г.

...
САЩ. Представителят Александрия Окасио-Кортез казва в Чили, че е наложително
Коментари Харесай

САЩ. Представителят Александрия Окасио-Кортез казва в Чили, че е наложително за Съединените щати да разсекретят документите, които биха могли да хвърлят светлина върху участието им в преврата в южноамериканската страна от 1973 г.

От МАУРИСИО КУЕВАС и ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press 17 август 2023 г., 11 :27 PM

САНТИАГО, Чили -- Конгресменът Александрия Окасио-Кортез каза в четвъртък в Чили, че е наложително Съединените щати да разсекретят документи, които биха могли да хвърлят светлина върху участието на Вашингтон в превратът в южноамериканската страна от 1973 г.

„Прозрачността на Съединените щати може да представи възможност за нова фаза в нашите отношения между Съединените щати и Чили,“ Окасио - каза Кортес на испански във видео, публикувано в Instagram заедно с Камила Вайехо, говорител на лявото правителство на президента Габриел Борич. е част от делегация от законодатели, които пътуват до столицата Сантяго преди 50-ата годишнина от преврата срещу президента Салвадор Алиенде на 11 септември 1973 г.

The делегация първо беше пътувала до Бразилия и сега ще отиде до Колумбия, и двете се управляват от леви правителства.

Целта на пътуването беше да „започне да променим... отношенията между Съединените щати и Чили и региона, Латинска Америка като цяло“, каза Окасио-Кортес пред Музея на паметта и човешките права, който помня жертвите на диктатурата на Аугусто Пиночет, управлявал от 1973 г. 1990.

„Много е важно да очертаем историята на случилото се тук, в Чили, с диктатурата на Пиночет. А също и да признае и да разсъждава върху ролята на Съединените щати в тези събития,” каза Окасио-Кортес. свързани с преврата в Чили и Валехо каза, че подобно искане е било отправено от чилийското правителство.

„В Чили също беше отправено подобно искане … което има за цел да разсекрети документи от администрацията на Никсън, особено определени свидетелства от директора на ЦРУ. Това е, за да се постигне по-ясно разбиране на това, което се е случило и как Съединените щати са участвали в планирането на гражданския и военния преврат и последвалите години“, каза Валехо. „Това е много важно за нашата история.“

U.S. Конгресменът Грег Касар, демократ от Тексас, каза след приблизително часовото посещение на делегацията в музея в Сантяго, че е важно да се признае „истината“, че „САЩ са били замесени в диктатурата и преврата“.

„Ето защо сме тук“, каза Касар на испански пред журналисти, „за да признаем истината, да започнем ново бъдеще.“

САЩ. Представителят Хоакин Кастро от Тексас каза, че посещението в музея е напомняне, че е важно „да се уверим, че трагедия и ужас като този никога, никога повече не се случват в Чили или в Латинска Америка, или където и да е другаде по света“.

По-рано през деня делегацията се срещна и с кмета на Сантяго Ираки Хаслер.

Предст. Нидия Веласкес от Ню Йорк и Максуел Фрост от Флорида също пътуваха до Южна Америка като част от делегацията, спонсорирана от Центъра за икономически и политически изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

————

Politi съобщава от Буенос Айрес, Аржентина.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР