Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно

...
Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно
Коментари Харесай

САЩ дава 40 милиона долара за модернизация на Българската армия

Конгресът на Съединени американски щати утвърди близо 40 милиона $ в допълнение задгранично военно финансиране за България, заяви американското посолство. То е предопределено за поддръжка на модернизацията на българските въоръжени сили, за усилване на груповите отбранителни старания на НАТО в района и за надграждане на качествата и оперативната съгласуемост на България за въздържане и отбрана против нарасналите опасности за Алианса в този сериозен район.

„ България даде скъпа филантропична помощ за Украйна на фона на съветската пълномащабна инвазия и способства доста за груповата защита, като стана хазаин на многонационалната бойна група на НАТО, която е значим детайл от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също по този начин даде леговище на десетки хиляди разселени украинци ”, пишат от задачата.

Посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа съобщи: „ Съединените щати и България са стратегически сътрудници в областта на сигурността. Ние сме по-силни дружно. Това ново финансиране ще форсира основните старания за модернизиране на Българската войска, които са жизненоважни за постигането на задачите на НАТО за нараснала оперативна съгласуемост и по-добра групова сигурност ”, декларира тя.

Военното финансиране е част от повсеместен пакет за поддръжка, разгласен от Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните прилежащи страни, в това число България, които са в евентуален риск от бъдеща съветска експанзия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР