Конфликтът в Украйна излиза далеч извън границите на региона. Той

...
Конфликтът в Украйна излиза далеч извън границите на региона. Той
Коментари Харесай

Руска медия: Войната стана глобална

Конфликтът в Украйна излиза надалеч отвън границите на района. Той съставлява и ценностен спор, засягащ всички общи сфери на Русия и на Запада, каквато е и Арктика, написа " Известия ".

Вестникът назовава обстановката в северната полярна област " политическо-дипломатическа рецесия " поради превръщането на Арктическия съвет, по думите на западни специалисти, от " осморка " в " седморка " - без Русия. На 3 март " седморката " страни отхвърли присъединяване във всички прояви, планувани в Русия, която понастоящем е ръководител на Съвета, и замрази присъединяване си във всички негови срещи и работни групи.

Политическият водораздел мина и сред коренните арктически нации, непрекъснати участници в Съвета. Гвичините от Канада и Съединени американски щати поддържаха решението на " седморката ", инуитите от Канада, Гренландия и Аляска показаха безпокойствие, а съветското съдружие на малобройните нации от Севера поддържа Кремъл, показва изданието.

Украинската рецесия стана същински стрес тест за цялата конструкция на интернационалното съдействие в Арктика и вероятностите на съветското председателство наподобяват мъгляви. Много ще зависи от развоя на събитията в Украйна.

Западните сътрудници към този момент ще продължат да си сътрудничат, само че неофициално. Всички арктически сили обаче неизбежно ще би трябвало да разработят метод за дейности в бъдеще - множеството проблеми в Арктика няма по какъв начин да бъдат решени, в случай че най-голямата страна в района е обект на остракизъм, акцентира всекидневникът.

Опасност от директен боен конфликт в Арктика още няма, само че районът може " да се милитаризира " напълно действително. Ще се трансформират характерът и мащабът на военните учения там, написа още " Известия ", като припомня за протичащите в този момент огромни маневри на НАТО " Колд риспонс 2022 " в Норвегия.

Западът ще покачва разноските си за защита, въпреки и за възпиране; това неизбежно ще повлияе на комплектоването на въоръжените сили, ситуирани в района. Поражда се изцяло действителен риск от арктическа оръжейна конкуренция.

НАТО може да преразгледа метода си към Арктика и да стартира дейности като независим състезател, представляващ ползите на Запада отпред със Съединени американски щати. А Пекин, получаващ изгоди от днешната рецесия сред Русия и Запада, ще употребява наложеното на Москва преориентиране към Изтока, с цел да укрепи ситуацията си в Арктическия район, предвижда " Известия ".

Украинските военни наблюдаващи, участващи в миротворческата интервенция в молдовския Приднестровски район, напущат Молдова. Президентът на Украйна Володимир Зеленски още на 7 март отзова украинските миротворци от целия свят, с цел да вземат участие " в отбраната на суверенитета и териториалната целокупност на страната ".

Междувременно Кишинев упорства съветските военни да бъдат изтеглени от територията му, написа " Комерсант ", като се базира на молдовската президентка Мая Санду.

В Молдова участват съветски миротворци и така наречен Ограничен контингент съветски войски (ОГРВ). Първите служат по-специално на постове към р. Днестър, вторите охраняват хранилища с муниции в с. Колбасна. Боеприпасите, останали от руско време, са няколко десетки хиляди тона и не всички са годни за превозване, показва всекидневникът.

" Винаги сме говорили и упорствали съветските войски да се изтеглят от Приднестровието, упорствали сме и все по този начин настояваме за утилизация на боеприпасите (в Колбасна, бел. изд.). Продължаваме апелите за спокойно решение на спора " в непризнатия район, цитира вестникът изказване на Мая Санду.

Руското външно министерство изразило съгласно " Комерсант " подготвеност да разиска утилизация на боеприпасите, само че не и евакуиране на федералните войски. Кишинев и Москва интерпретират друго договореностите за наличието им, разяснява изданието.

Призивите за евакуиране на съветските военни са " нормална мантра на молдовското политическо управление ", разяснява политологът Наталия Харитонова.

В изказванията си Кишинев нормално не разграничава миротворците и ОГРВ, преструва се, че не схваща един явен факт - миротворческият контингент не може да съществува във вакуум, той би трябвало да бъде обучаван, шлайфан, снабдяван и т. н. Тъкмо това прави ОГРВ около защитата на складовете с муниции, декларира наблюдателката.

Проблемите с миротворците и целия съветски контингент би трябвало да се вземат решение взаимно от държавните глави. Няма обаче признаци да се готви такава процедура.

Хипотетично Молдова може да отзове своя автограф от мирното съглашение за Приднестровието от 1992 година Това обаче е малко евентуално, счита съветската анализаторка. С оглед риториката на Кишинев във връзка Украйна през последните три седмици - че резервира неутралитет и няма да влиза в НАТО - молдовските управляващи очевидно се опасяват да бъдат въвлечени в конфликтна обстановка, изяснява Харитонова пред " Комерсант ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР