Конфликтът в Афганистан, който през последните седмици отново се ожесточи,

...
Конфликтът в Афганистан, който през последните седмици отново се ожесточи,
Коментари Харесай

Конфликтът в Афганистан на път да се превърне в най-кървавия за 2018 г.

Конфликтът в Афганистан, който през последните седмици още веднъж се ожесточи, е напът да се трансформира в най-кървавия в света през 2018 година, оставяйки на второ място войната в Сирия и макар очакванията за разговор с талибаните.

" С огромното увеличение на броя на жертвите в Афганистан и вероятния завършек на сирийския спор има възможност афганистанският да стане най-кървавия в света ", съобщи пред Франс прес Джон Уолш, анализатор от Американския институт за мир.

" Броят на жертвите на войната в Афганистан е на път да надвиши тази година 20 000 души, измежду които и цивилни ", разяснява Грейми Смит, консултантка от " Интернешънъл Крайсис Груп ".

Тази година ще бъде най-кървавата за Афганистан след рекордните 19 694 убити, регистрирани през предходната от откривателите от университета в Упсала, Швеция, които от 40 години наблюдават човешките жертви във въоръжени спорове.

За съпоставяне - учените от Упсала са преброили 9055 убити през 1994 година в най-тежкия интервал на афганистанската революция, когато бе опустошена столицата Кабул.

" Организация на обединените нации към този момент регистрира най-големия брой цивилни жертви за първото шестмесечие на 2018 година " - 1692 души, а неоповестените загуби в афганистанската войска са " големи ", споделя Грейми Смит и показва безпокойство, че общият брой на жертвите на войната в Афганистан може да надвиши жертвите на всеки различен спор в света ".

Още едно съпоставяне. Загиналите във войната в Сирия от началото на годината са 15 000, измежду които 5300 цивилни, сочат данните на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Натиск

Ако тази година се чака рекорден брой човешки жертви, това е частично " поради безмилостната и непримирима " Ислямска страна ", която макар намалелия брой на бойците си на към 2000 души " зачести с офанзивите и способства съществено за дестабилизацията на Афганистан ", твърди пред Франс прес Майкъл Кугелман, откривател от американския мозъчен концерн " Уилсън център ".

Подложени на напън, Съединени американски щати, които са в Афганистан от 2001 година, при започване на тази година взеха решение да усилят военното си наличие там, като в това време насърчават " мирното споразумяване " на спора, както сподели държавният им секретар Майк Помпейо.

Около 14 000 американски бойци оказват помощ на афганистанските сили, като ги образоват и съпровождат най-много във военновъздушни интервенции. Шестима от тях починаха тази година.

Вашингтон публично твърди, че напъните му са разрешили да се " реализира напредък " към политическото споразумяване на рецесията. Това съобщи военачалник Джон Никълсън, който до този месец бе командващ на силите на НАТО в Афганистан.

В средата на август Никълсън сподели дори, че страната разполага с " невиждани " благоприятни условия за мир.

Талибаните и Вашингтон следват една и съща тактика. " Съединени американски щати удвоиха въздушните си удари спрямо предходната година ", само че " и двете страни считат, че натискът на бойното поле прави съперниците им по-склонни към договаряния ", написа Международната спешна група в отчет, оповестен при започване на месеца.

Талибаните към този момент са " по-организирани " - в техните редици се вляха и " бойци, пристигнали в Афганистан, с цел да ги поддържат ", твърди афганистанският политически анализатор Ата Нури.

" Пакистан сплоти блок от страни и локални бойци против американския проект ", съобщи пред Франс прес някогашният афганистански военачалник Атикула Амархил, макар че Исламабад отхвърля да се меси във вътрешните каузи на съседа си.

" Пакистан предложи на Русия и Иран да финансират бойците. Талибаните разполагат в този момент с по-добре въоръжени хора, подготвени и способни да усилват нападенията и да превземат повече територии ", сподели Амархил.

" Далечна вероятност "

Въпреки напъните си нито един от двата лагера не може да реализира превъзходство. Според Специалния общоприет инспекторат за възобновяване на Афганистан към американския Конгрес 56 % от афганистанската територия са под контрола на държавното управление, а 14 % - на бунтовниците и тези данни остават непроменени. Останалата част от територията е " противоречива ".

В търсенето на мир посредством война " въпросът е да се разбере до каква степен са подготвени да стигнат Кабул и Вашингтон. Колко са подготвени да дадат на талибаните, с цел да сложат завършек на спора ", разяснява Майкъл Кугелман.

" Официалните " договаряния остават " далечна вероятност ", съгласно Международната спешна група, в случай, че даже " страните в спора рядко отделят внимание на възобновяване на мира ".

През юли пратеничката на Съединени американски щати за Южна Азия Алис Уелс се срещна с представители на талибаните в Катар, с цел да разиска мирния развой. Пълен поврат, имайки поради предшестващата позиция на Вашингтон да отхвърля двустранни договаряния с бунтовниците.

Базиран в прилежащ Пакистан представител на талибаните съобщи наскоро, че се надява " скоро " да има нови договаряния. Появиха се клюки, че разговорът може да продължи този месец.

На фона на сходни упования възходящото принуждение основава опасения, че наближаващите парламентарни избори в средата на октомври, първите от 2010 година, могат да бъдат отсрочени, настояват няколко източници.

Вчера афганистанското министерство на защитата призна, че е " засилило " интервенциите си за " удар против врага, за бъде обезпечена сигурността на гласоподавателите ".

Около 294 талибани бяха убити за три дни, уточни министерството, без да прецизира броя на починалите афганистански бойци.

 

По материал на Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР