Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и

...
Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и
Коментари Харесай

Васил Терзиев в Мюнхен: Прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията

Конференцията по сигурност в Мюнхен събра международния политически хайлайф и за мен беше голяма чест да приема поканата за присъединяване в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията. Институциите би трябвало да възстановят доверието на обществото в тях - това е една от най-важните им функции в опазването на демокрацията. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си след присъединяване му в Мюнхенската конференция.  

По думите му опазването на демокрацията стартира от откритостта, по тази причина е основно да се работи пред очите на хората. Няма да спра да дублирам, че прозрачността е най-хубавият лек против корупцията, уточни кметът и добави, че в полемиката неведнъж е питан кое е първото най-важно нещо, което желае да направи, а отговорът, който е дал, е " да въоръжим хората с информация, с цел да могат да вземат участие наедно с нас в ръководството на града ".



Според столичния кмет без информация, жителите няма по какъв начин да вземат участие в полемиките и в процесите, те стартират да не имат вяра в институциите и да стават апатични. По думите на Терзиев това, което сме наследили, е неналичието на всякаква връзка сред жителите и общината, както и сред бизнеса и общината. И това явно е било преднамерено - да има община, която е мощно подвластна от централното държавно управление, региони, които зависят изцяло от централната община, добавя още той. 

По този метод се основават предпоставки за корупция, която е най-големият зложелател на демокрацията, показва още кметът. По думите му предпочитана тематика за него е стимулирането на локалната стопанска система и по какъв начин да бъде понижено неравенството в приходите. За да понижим неравенствата, е значимо какви вложители ще притеглим, счита Терзиев. По думите му би трябвало да бъдат привличани бизнеси, които да влагат и да бъдат виновни към обществото, да влагат в обучение. 

Мюнхенската конференция по сигурността се организира от 16 до 18 февруари. Тя бе открита от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Във форума участваха към 50 държавни и държавни ръководители и близо 100 министри на външните работи и представители на интернационалните организации. Основните тематики, които бяха разисквани по време на конференцията, бяха свързани с конфликтите в Украйна и Близкия изток. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР