Конференцията има важна роля за оформяне на национално и европейско

...
Конференцията има важна роля за оформяне на национално и европейско
Коментари Харесай

Тагарев: България има амбиция и капацитет да допринесе за укрепването на споделената сигурност на ЕС

" Конференцията има значима роля за оформяне на национално и европейско равнище на схващане за значимостта на отбранителната промишленост. България има политическата упоритост и индустриалния потенциал да способства за укрепването на споделената ни сигурност. “ Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по време на първото българско присъединяване в Европейската конференция за защита и сигурност, която се организира през днешния ден, 10 октомври, в Брюксел, Белгия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Конференцията се утвърди като водещ конгрес на европейските институции по въпросите на Общата политика за сигурност и защита. Темата на третото издание на конференцията е: " Силен европейски дирек за сигурност и защита: Справяне с провокациите и разбиране на благоприятни условия за съдействие “.

" Рисковете и провокациите за сигурността изискват бързо създаване на мощна отбрана в границите на НАТО и Европейски Съюз и страната ни е подготвена да даде своя принос в взаимните дейности “, означи министър Тагарев. " България е ориентирана към ускорена рационализация на българските въоръжени сили. Решени сме да осигурим съответно финансиране на нашата защита. През идната година разноските за защита ще доближат 2% от Брутният вътрешен продукт – дял, който ще бъде надминат през идващите три години. Нашите съществени цели за доставки включват бронирани машини за механизирана бригада, многоцелеви изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби за флота. Ние също по този начин напредваме в придобиването на 3D радари, противовъздушна защита, системи за брегова защита и друго съоръжение “, уточни той.

" Във време на рецесии, когато рисковете и заканите за сигурността нарастват, главната отговорност на страните-членки на Европейски Съюз е да обезпечат и поддържат нужните отбранителни качества, да обезпечат бойната подготвеност на въоръжените сили и да покачат потенциала за осъществяване на военни задачи и интервенции “, съобщи министър Тагарев. Той уточни, че укрепването на европейската отбранителна софтуерна база и потреблението на потенциала на отбранителните компании на всички държави-членки имат основна роля в този развой и посочи, че българската отбранителна промишленост има потенциала и желанието да бъде деен участник за посрещане на сериозните отбранителни потребности.

" Индустриалните мощности са значими освен за гарантиране на сигурността на Съюза, само че също по този начин играят значима роля в икономическото, софтуерното и районното развиване на нашите стопански системи “, подчертава в изявлението си министърът на защитата. Той изрази убеденост, че новите европейски начинания ще подтикват устойчиви и мощни вложения и ще допринесат за укрепването на европейската отбранителна софтуерна база, употребявайки потенциала на отбранителните компании на всички държави-членки.

В рамките на форума министър Тодор Тагарев организира срещи с изпълнителния шеф на Европейската организация по защита Иржи Шедиви и с шефа на Сателитния център на Европейски Съюз Сорин Дукару
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР