Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания
Коментари Харесай

КНСБ защитава доходите и работните места с протести в страната

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България стартира национална протестна акция " Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията! ".

Началото на поредност от акции, които ще се проведат в продължение на месец в обособените райони, предприятия и институции в страната, бе обещано в Триъгълника на властта. Акцията стартира с празен ледник пред Министерски съвет.

В редица сфери растежът на приходите не е на нужното равнище, съгласно Пламен Димитров . Заедно с бюджет 2023 политиците би трябвало да актуализират бюджет 2022, настоя той. 142 милиона лв. трябват за обезщетения поради инфлацията, по думите му. В частния бранш КНСБ също желае растеж на приходите. 1,6 милиарда лв. трябват за растеж на приходите за следващата година. В края на 4-годишен мандат би трябвало да се увеличи Брутният вътрешен продукт, съгласно синдикатите. Димитров желае годишен растеж на приходите. 2026 година 2800 лв. би трябвало да е междинната работна опасност. Целта е да кажем на политиците, че за 4 години може да няма работещи небогати, обясни Пламен Димитров. Искаме годишен растеж на пенсиите най-малко с 12%, съобщи още той. Само по този начин, по думите му, хората ще остават в България.

Синдикатите упорстват и за необлагаем най-малко. Също по този начин те упорстват страната да се върне в класната стая и да приоритизира образованието. В момента енергетиката ни заплаща обезщетенията за тока и бизнеса и по тази причина КНСБ желае изясненост за развиването на енергетиката ни.
 Тристранката утвърди с 22% повдигане линията на беднотия
Тристранката утвърди с 22% повдигане линията на беднотия

КНСБ не поддържа размера на линията на беднотия от 504 лв.

КНСБ желае целеви политики, посочи Ася Гонева. КНСБ се бори за това да порастват пенсиите, акцентира тя. 1068 лв. би трябвало да е средногодишното равнище на пенсията през 2026. Гонева желае нарастване и на дневното обезщетение за безработица.

С половин милиард лв. годишно би трябвало да порастват средствата за здраве. Болниците да не са търговски сдружения, желаят от КНСБ. Освен това и нас се работи най-вече за минимум пари. Повече по този начин не може, безапелационни са синдикатите.

Няма да се уморим да настояваме нашите ръководещи да пазят българския интерес в Брюксел, закани се още веднъж Пламен Димитров. Без въглища към момента не може, оказа се, че съветският газ е по-опасен от въглищата, добави той, визирайки Зелената договорка на Европейски Съюз.

Иначе синдикатите са за бързо участие на страната ни в Еврозоната.

Политиците би трябвало да чуят какво българите от тях, съгласно КНСБ. Димитров вижда доста клишета в стратегиите на партиите. КНСБ ще се срещне с всички партии с късмет да влязат в Народното събрание. Пред бъдещите депутати синдикатите ще желаят да се разшири обсегът на енергийно бедните. Ново тристранно съглашение с работодателите възнамеряват от КНСБ.
 КНСБ: Следващите 6 месеца ще са тежки, инфлацията ще пораства, само че по-бавно
КНСБ: Следващите 6 месеца ще са тежки, инфлацията ще пораства, само че по-бавно

Костов счита, че тази зима ще бъде тежка, само че какъв брой време ще продължи рецесията

Националната протестна акция ще включва поредност от дейности, които целят да се чуе гласът на хората на труда в изискванията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места. Основните претенции на КНСБ са свързани с повишение на приходите и предприемане на ефикасни ограничения за преодоляване на инфлацията и излизане от икономическата рецесия. За задачата синдикатът упорства и за дейности за поощряване на груповото трудово договаряне на всички равнища, гарантиране на сигурност за работещите от последствията на Зелената договорка.

Другото главно искане на КНСБ е обвързвано с промени в регламентацията на сумираното пресмятане на работното време (СИРВ), за което към този момент над 100 000 души посредством подписка показаха своето неодобрение от актуалните текстове в Кодекса на труда.

За КНСБ всеки участник в идните парламентарни избори би трябвало да знае, че преди всичко е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия рецесия.

КНСБ излиза и с визия за социално-икономическото развиване на България през идващите 4 години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с съответните нужни политики във всяка една социална сфера ще е в центъра и на идните обичайни диалози на КНСБ с кандидат-депутати от главните политически сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР