Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) счита, че обективната

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) счита, че обективната
Коментари Харесай

КНСБ предлага да бъде увеличен с над 30% прагът на бедността

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) смята, че обективната Линия на беднотия (ЛБ) за 2023 година би трябвало да бъде 541 лева Този размер ще й обезпечи растеж 30,9%. Това се показва в позиция на синдиката по отношение на план на Постановление на Министерски съвет (МС) за установяване размера на ЛБ за страната за 2023 година

На 8 юли 2022 година на Портала за публични съвещания на Министерски съвет бе оповестен план на разпореждане за установяване на Линията на беднотия за 2023 година Предложеният в Постановлението размер е 504 лева или нарастването е с 22%.

Методиката за установяване на ЛБ бе призната с Постановление на Министерски съвет 241/24.09.2019 година Съгласно нея размерът за страната се дефинира като се употребяват данните за ЛБ от проучването на SILC (Евростат) за миналата година, като размерът се индексира с цените на дребната по състав кошница за декември на миналата година на годишна база. Изследването на SILC се реализира на база приходите от годината преди миналата, на процедура нивото на ЛБ по Евростат отразява положение на приходите отпреди две години.

През последните две години беше изработен компромис при определянето на ЛБ, при което се утвърдиха размери с закъснение: през 2021 година - с 14,4% (369 лева вместо 431 лева.), а през 2022 година - с 10,2% (413 лева вместо 460 лева.). През 2021 година беше направено изменение на методиката, с което се анулира корекцията за индексиране с цените за дребната по състав кошница за декември на миналата година.

Настоящото предложение за актуализация е ЛБ за 2023 година да е в размер на 504 лева Използвана е ЛБ, избрана в проучването EU-SILC за 2021 година, само че както бе маркирано нагоре, то отразява положение от преди 2 година - 60% от междинния общ наличен чист приход на еквивалентна единица от 2020 година

Очевидно е съществуването на прекомерно огромен времеви лаг сред годината на проучване на приходите и годината, към която се ползва ЛБ, а в тази ситуация този лаг е от 3 години. Съвсем действителна е опцията за появяването на разнообразни трендове на приходите през подобен интервал от време, които на процедура не са съответно отразени от формулата за пресмятане. От статистическа позиция е преимущество, че се употребяват данните на EU-SILC, тъй като допускат по-надеждна информация за приходите на популацията заради по-голямата извадка. От икономическа позиция не излиза наяве какво ниво на ползване обезпечава ЛБ, откакто се дефинира въз основата на определено ниво на чистия равностоен приход на едно лице от 2020 година Затова при съществуването на рисково повишаване на цените, е обективно да се ползва и коректив за индексиране с насъбраната инфлация въз основата на настоящи данни. Прилагането на сходен коректив дава по-обективна и близка до действителното положение на приходите картина.

КНСБ смята, че е редно да се предприеме възобновяване на инструмента за поправяне с инфлацията (базиран на дребната потребителска кошница) на данните на EU-SILC за ЛБ и прецизиране на методиката за установяване на ЛБ в страната. При това състояние изходните данни за пресмятане на ЛБ за 2023 са ЛБ на еквивалентна единица (SILC-2021) – 504 лева месечно и ИЦМК (декември 2021-декември 2020) – 7,4%, показват от КНСБ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР