Комунистическите вождове още имат свои улици на БотушаМного италианци още

...
Комунистическите вождове още имат свои улици на БотушаМного италианци още
Коментари Харесай

Селфи с Ленин и Димитров? В Италия е възможно

Комунистическите вождове още имат свои улици на Ботуша

Много италианци още не могат да преглътнат, че в Съединени американски щати събарят един след различен паметниците на Христофор Колумб, откривателя на Америка. Първо беше обезглавена статуята на мореплавателя в Ню Йорк, наред са тези в Балтимор, Детройт, Хюстън. И всичко това, тъй като американците премислят историята си и

Колумб към този момент

е считан за

отговорен за

насилието

и жестокостите върху локалното население.

В Италия сходни размишления не вълнуват кой знае какъв брой публичното мнение. Никой и на никое място из Апенините не е и помислил да се саморазправи с улиците, носещи до през днешния ден имената на комунистически диктатори, отговорни за гибелта на милиони хора, най-много в Източна Европа. А по какъв начин би се приел от италианците възможен монумент на Мусолини в някоя непозната страна? Едва ли политическият хайлайф на страната би одобрил сходна концепция. В същото време никой политик или кмет на Ботуша, даже да не е склонен, няма проблем да се разхожда по улици с имената на Ленин, Сталин, Георги Димитров, Мао Дзедун или пък Съветски съюз.

Достатъчно е да разгърнем картите на който и да е италиански град, с цел да се натъкнем на един много любопитен факт от сферата на черния комизъм.

Заповядайте в Рим и се разходете по улица “Ленин ” в квартал “Портуенсе ”. Може да си извършите селфи с табелите, сложени върху пилони, на които бащата на Октомврийската гражданска война е обозначен като “държавник и политик, 1870-1924 ”. Улици на името на руския водач са отдадени в 4 италиански общини. 

Диктаторът и татко на комунистическия холокост Йосиф

Сталин също си е

извоювал място

в алеята на

признателни

италианци,

които преди време са решили да му посветят улици в няколко общини. Такава да вземем за пример има и през днешния ден в Рафадали, до сицилианския град Агридженто. Не е ставало дума дали към момента е подходящо сходни улици да бъдат част от италианската топономастика. По улица “Сталин ” може да се разноските и в Кастелфидардо, до пристанището Анкона. Любопитно е, че тя

се пресича

от ул. “Карл Маркс ”

Тя пък е перпендикулярна на улица “Ернесто Че Гевара ”, също на две крачки от нея.

Карл Маркс има доста улици из цяла Италия. В Рим също може да пиете кафе на “Карл Маркс ” в североизточната част на столицата, прелиствайки страниците на “Капиталът ”.

А можеше ли “вождът и учителят на българския народ ” Георги Димитров да липсва от тази другарска компания? В град Реджо Емилия, прочут като родината на кооперативите, има сходна улица. Може да си извършите селфи с табелата ѝ.

На “Георги Димитров ”

се намират

все жилищни

кооперации,

тъй че, в случай че желаете, може да си купите апартамент – някои организации за парцели оферират такива. 

В аления Реджо Емилия също е жив споменът за Ленин – вождът на Октомврийската гражданска война е почетен с бюст в близкото Кавриаго и естествено, той е повдигнат на площад “Ленин ”. През 1970 година тогавашното руско посолство в Италия подарява бюста на Кавриаго, с цел да му се отблагодари за поддръжката по време на Октомврийската гражданска война. И през днешния ден паметникът си седи там, както изяснява кметството, “за да свидетелства мощната гражданска и политическа съвест от тези години, оттатък всевъзможен позор и изкривяване на историята ”.

За Ленинград и Сталинград също би трябвало да споменем – и те са част от актуалната топономастика. Улици с тези имена има из цяла Италия. 

На ул. “Съветски съюз ” в Рим

може да се разноските на

успокоение,

защото по нея няма огромен трафик. Тя се намира в квартала в Северен Рим, където преди време беше ситуирано олимпийското градче. Пак там може да минете и по улица “Чехословакия ”. Съюз на съветските социалистически републики го няма от дълго време, само че все пак в 14 града в Италия го има на табелите по улици с това име.

Самата Октомврийска гражданска война също е почетена с улици. Една от тях е в Реджо Емилия - града, именуван аления бастион, тъй като от много време се ръководи от левите партии. В Монтекаволо, област Емилия-Романя,

са пoчели

с улица

маршал Тито

Пак в град Реджо Емилия има и улица “Йосип Броз Тито ”. Област Ломбардия също отдава чест на маршал Тито с улица на негово име в Корнаредо, до Милано. В Монсерато, на остров Сардиния, ул. “Тито ” е тъкмо сред улиците, наречени на Траян и Марк Аврелий. 

Улици са заслужили и комунистическите диктатори от Азия. Който отиде до Модена и Перо, област Емилия-Романя, може да се натъкне на улици “Хо Ши Мин ”. “Екзотичният ” водач обаче очевидно се е харесвал много, тъй като на него са нарекли улици 13 италиански общини на инат на прословутата закана на виетнамския водач:

“Може да убиете

10 милиона души

за всеки от

вашите, които

умъртвявам аз

И по този начин обаче ще загубите, а аз ще победя ”.

В Палма ди Монтекиаро, област Емилия-Романя, има улица “Мао Дзедун ”. Такава съществува и във Вали дел Пазубио, до град Виченца. Кой знае дали в общината от област Венето са чували някои от прословутите изречения на китайския водач, като да вземем за пример “Без опустошение няма съзидание ” и “Не е належащо да се четат доста книги ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР