Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност

...
Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност
Коментари Харесай

Археологически комплекс в с. Минерални бани обявен за ценност с национално значение

Комплексът над село Ангел челник бе разгласен за археологическа полезност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата, оповестява Българска национална телевизия. Археологичната находка, намираща се в община Минерални бани стана известна като " Град на Слънцето ".

Оказва се, че процедурата е тежка и се нуждае от време, с цел да бъде финализирана, изяснява ръководителят на разкопките доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Разкопките на терен не престават към този момент месец, измежду находките е бронзов кръст от 5-ти век. Целите на археолозите тази година са да се разкрият повече от главните комплекси на археологическия комплекс.

Археологическият обект е извънредно значим за цяла България освен за община Минерални бани, акцентира Димитров. Комплексът се изследва на шест обособени бранша в източната част на върха, където е ситуирана крепостта и остарялото тракийско светилище, изясни доцент доктор Здравко Димитров.

Археологът изяснява още, че Северната крепостна стена има непокътнат крепостен дувар. Проучва се и най-важният акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

В комплексът е открит и скален проход със сечено в скалите стълбище, доста наподобяващо това на Перперикон. Археолозите са намерили общо 17 скални ниши, както и огромен скален олтар. Сега експертите проучат разкопките на щерната - водохранилището. То датира от късната древност и се намира в центъра на крепостта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР