Компенсирането на мрежовите оператори за технологичните им разходи ще продължи

...
Компенсирането на мрежовите оператори за технологичните им разходи ще продължи
Коментари Харесай

Компенсират мрежовите оператори с около 221 млн. лева

Компенсирането на мрежовите оператори за софтуерните им разноски ще продължи до края на март 2022 година.

Според признатите през днешния ден (24 февруари) от държавното управление промени в програмата операторите ще бъдат обезщетени с цялата разлика сред избраната от КЕВР планирана пазарна цена и борсовата цена, по която те закупуват силата за софтуерните си разноски.

Става дума за разноските на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за закупуване на електрическа енергия за софтуерните им потребности. По закон тези компании закупуват електрическата енергия, нужна за покриване на софтуерните им разноски само от свободния пазар.

От обезщетенията ще се възползват операторът на електропреносната мрежа „ ЕСО “ ЕАД и петте оператора на електроразпределителни мрежи „ ЧЕЗ Разпределение България " АД, „ Електроразпределение ЮГ “ ЕАД, „ Електроразпределение Север “ АД, „ ЕРП Златни пясъци “ АД, Директива за птиците „ Национална компания Железопътна инфраструктура “ .

С предишно решение от края на предходната година държавното управление утвърди отплата на мрежовите оператори за софтуерните им разноски в цялостен размер за интервала юли - декември 2021 година.

Необходимите за задачата финансови средства - към 221 млн. лева - ще бъдат обезпечени от фонд „ Сигурност на електроенергийната система " . Плащането на средствата по Програмата ще се прави по Споразумение сред Министерството на енергетиката (МЕ) и фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС).

Съгласно подписаното съглашение Министерството на енергетиката ще уведомява фонд „ Сигурност на електроенергийната система " за размера на полагащата се отплата, като ФСЕС ще извърши заплащането на посочената сума в 3-дневен период от приемането на уведомлението.

Средствата ще се превеждат по парична сметка, посочена от съответния заявител на компенсацията.

С осъществяването на тази компенсационна стратегия ще се подсигурява финансовата непоклатимост на мрежовите оператори, което е основно изискване за обикновено и надеждно действие на електроенергийната система на страната.

От друга страна, при одобряване на цените на мрежовите услуги за настоящия ценови интервал КЕВР дефинира планирана пазарна цена на електрическата енергия за софтуерни разноски. За настоящия ценови интервал 1.07.2021 - 30.06.2022 година, прогнозната пазарна цена, избрана от КЕВР, е в размер на 131.27 лв/МВтч за операторите на електроразпределителни мрежи и 124.85 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа.

Тези цени са доста под действителните борсови цени, което основава съществени финансови дефицити при мрежовите оператори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР