Компенсации за цените на горивата през тази година най-вероятно ще

...
Компенсации за цените на горивата през тази година най-вероятно ще
Коментари Харесай

Отстъпка за горивата за всички без тези със заплата над 3 400 лв.

Компенсации за цените на горивата през тази година най-вероятно ще получават всички без тези със заплата над 3400 лв.. Прагът е избран съгласно оптималния застрахователен приход, който е на същата стойност.

Това е главният вид, който се създава от държавното управление като механизъм за новите помощи. Експерти от няколко министерства работят по нов механизъм за компенсиране на високите цени, съобщи преди дни министър председателят Гълъб Донев. Според него до края на този месец ще е подготвена съответната скица за помощи, а в нея сигурно ще има подоходен аршин.

Парите за обезщетенията ще дойдат от свръхпечалбите на “Лукойл Нефтохим ”. Държавата се е прицелила в приемането на най-малко 2 милиарда лева, облагайки два пъти облагите на рафинерията. В четвъртък Народното събрание одобри дефинитивно Закона за компенсиране на разноските за превоз, импортиран от ГЕРБ.

С него се вкара наложителна вноска за всички преработватели на съветски петрол, която ще постъпва във фонда за енергийна сигурност. Рафинерията на “Лукойл ” в Бургас е единствената, която работи с подобен нефт у нас.

За установяване на вноската от цената на петрола вид “Брент ” ще се изважда тази на съветския вид “Уралс ”. 70% от тази разлика ще се умножават по размера горива, пуснати на пазара, и получената сума ще постъпва във фонда.

Според изчисленията на Делян Добрев - началник на енергийната комисия, при облага на “Лукойл ” от 3 милиарда лева на година страната ще вземе най-малко 1,5 милиарда лв. при 70% отчисления. Още 500 млн. ще дойдат от закона за свръхпечалбата, които се таксуват с 33%. За останалите 1 милиарда лв. от облагата на “Лукойл ” има 10% корпоративен налог, което прави спомагателни 100 млн. лева доходи.

Според специалисти реалистичният вид е страната да успее да вземе в допълнение към 1,2 милиарда лв. от свръхпечалбата на бургаската рафинерия. Това значи, че за тази година отстъпката за горивата може да се вдигне на най-малко 50 ст., откакто през предходната се даваха два пъти по-малко.

За да се употребява компенсацията, ще се дават ваучери като тези за храна. Те ще могат да се получават и от хора, които нямат автомобил.

При 50 ст. отстъпка на литър на процедура хората ще заплащат към 2 лв. за бензин и под 2,50 за дизел поради поевтиняването на горивата. От юли 2022 година, когато бе въведена помощта за първи път, междинната цена на бензина е паднала от 3,40 на 2,60 лева При дизела поевтиняването е от 3,56 на 2,93 лв..

Помощта може да се вдигне на най-малко 50 ст. за литър и ще има пари да се дава през цялата година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР