Компанията за сигурност Red Canary алармира за активна кампания, която

...
Компанията за сигурност Red Canary алармира за активна кампания, която
Коментари Харесай

ChromeLoader превзема браузъра, за да доставя спам

Компанията за сигурност Red Canary сигнализира за дейна акция, която доставя зловредна стратегия, превземаща браузъра на жертвата и показваща спам пред потребителя, предава Bleeping Computer.

Подобен жанр зловредни стратегии съществуват от дълго време, само че Red Canary считат, че ChromeLoader, както е кръстена въпросната опасност, се откроява от сходните ѝ заради нейната резистентност, размер на разпространяване и способ за офанзива.

ChromeLoader се популяризира главно затулен, като крайник за игри в архивни ISO файлове. Специалистите са записали също по този начин разпространяването му в обществената мрежа Twitter за изпиратствани игри за Android и посредством QR кодове, които водят до зловредни уеб сайтове. Веднъж стартиран в средата на Windows 10 или по-нови версии на системата, ISO файлът се зарежда, като външно CD-ROM устройство, в което се съдържа файл с име, което идва да покаже, че това е крайник за игра (като да вземем за пример CS_Installer.exe).

При осъществяване, ChromeLoader извършва и декодира PowerShell команда, която смъква от отдалечена локация списък, който се извършва и зарежда, като уголемение за браузъра Гугъл Chrome. В последния си стадий бива отстранена плануваната задача, която е заложена от програмата, оставяйки браузъра възпален, с цел да манипулира резултатите от търсенията в него. Целта на хакерите е да извлекат финансова изгода, представяйки пред жертвата разнообразни промоции и подвеждащи реклами, уеб сайтове за възрастни и други по афилиейт схеми. Кампанията е записана за пръв път през февруари тази година, само че в последните седмици се е засилила, което и предизвика Red Canary да ѝ отделят особено внимание. Пълен механически разбор на ChromeLoader и неговото осъществяване може да намерите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР