Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск заяви в

...
Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск заяви в
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск вече може да провежда експерименти и с хора

Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск съобщи в четвъртък, че е получила зелена светлина от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за пускане на първото си клинично изследване върху хора. То се смята като  сериозен крайъгълен камък след предходни битки за приемане на утвърждение, оповестява " Ройтерс ".

В минимум четири случая от 2019 година Мъск предвижда, че неговата компания за медицински произведения ще стартира тествания върху хора за мозъчен имплант за лекуване на тежки положения като парализа и слепота.

Компанията, учредена през 2016 година, потърси утвърждение от FDA едвам в началото на 2022 година - и организацията отхвърли молбата, споделиха седем сегашни и някогашни чиновници пред Ройтерс през март.

FDA уточни няколко опасения на Neuralink, които трябваше да бъдат прегледани, преди да глоби изпитвания върху хора, съгласно чиновниците. Основните проблеми са литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикването за безвредно добиване на устройството, без да се поврежда мозъчната тъкан.

Одобрението на FDA от четвъртък идва, когато американските законодатели упорстват регулаторите да проверяват дали при тестванията върху животни в Neuralink,  умишлено са позволени несполучливи и прибързани опити.

Neuralink към този момент е бил обект на федерални следствия.

На 5 декември генералният контрольор на USDA проверява, по искане на федерален прокурор, евентуални нарушавания на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда метода, по който откривателите третират и тестват избрани типове животни.

Разследването също по този начин преглежда надзора на USDA върху Neuralink.

В туит в четвъртък Neuralink сподели, че към момента не е отворен за клинично изпитване.
 Илон Мъск сподели пробив в мозъчните импланти
Илон Мъск сподели пробив в мозъчните импланти

Първото клинично изследване ще се концентрира върху хора с параплегия или тетраплегия

" Това е резултат от невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно съдействие с FDA и съставлява значима първа стъпка, която един ден ще разреши на нашата технология да помогне на доста хора ", обявиха от Neuralink в " Туитър ".

През годините Мъск обществено обрисува упорит проект за Neuralink.  В края на предходната година той заяви, че към този момент е толкоз убеден в сигурността на устройствата, че би бил подготвен да ги вгради на личните си деца.

Мъск планува както хора с увреждания, по този начин и здрави човеци бързо да получат хирургически импланти в локални центрове. Тези устройства имат за цел да лекуват редица положения от затлъстяване, аутизъм, меланхолия, шизофрения до позволяване на сърфиране в интернет и телепатия.

FDA не отговори незабавно на искане за коментар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР