Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е причинила

...
Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е причинила
Коментари Харесай

Мозъчните чипове на Мъск предизвикват страдание при опитните маймунки

Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е предизвикала ужасяващи вреди на тестовите маймуни, съгласно тъжба, подадена от Комитета на лекарите за виновна медицина (PCRM) в четвъртък, пишат от New York Post. Жалбата, подадена в Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA), се отнася до тестване на Neuralink върху маймуни, извършено в Калифорнийския университет в Дейвис от 2017 до 2020 година

Групата упрекна Neuralink и неговия приемен университет в девет нарушавания на Федералния закон за хуманното отношение към животните на Съединени американски щати, отбелязвайки в жалбата си, че „ доста, в случай че не всички, от маймуните са претърпели извънредно страдалчество вследствие на несъответстващи грижи за животните и мощно инвазивните импланти в главите по време на опитите. "

Съобщава се, че продължава да се твърди, че процедурата за имплантиране на Neuralink „ създава повтарящи се инфекции при животните, което доста компрометира тяхното здраве, както и целостта на проучването “.

Те също по този начин съдят UC Davis, с цел да получат повече фотоси, видеоклипове и информация за тестовите маймуни, заявявайки, че единственият подобен материал, който е оповестен обществено, е мощно куриран от компанията на Мъск, показващ крепко изглеждаща маймуна, която играе видео игра, сякаш с мозъка си. От университета отхвърлиха каквито и да било нарушавания.

Освен че разгласява клипа на геймър-маймуна, Мъск мълчи за резултатите от опитите с животни Neuralink. През декември той предложи тестванията при хора да стартират тази година и даже стигна до такава степен, че разгласява публикация за работа за търсене на шеф на клиничните изпитвания предишния месец.

Проектът обаче е имал забавяния и преди – Мъск разгласи предишния март, че тестванията върху хора ще стартират в границите на месеци, макар че магнатът на Tesla към момента не е отишъл оттатък свинете и приматите.

Въпреки че не е ясно дали страданието, което се твърди, че са изпитали маймуните, е обвързвано със забавянето на навлизането във етапа на изпитване при хора, степента на контузия, представена в жалбата, допуска, че Мъск и неговите откриватели може да се наложи да създадат някои усъвършенствания в дизайна, преди да тестват изобретението си върху хора.

Съобщава се, че една маймуна, разказана в жалбата, е била открита с изчезнали крака „ евентуално от самонараняване или друга неуточнена контузия “ и по-късно е била убита по време на „ дефинитивна процедура “.

На друга маймуна са били пробити дупки в черепа, с цел да се вграждат електродите на Neuralink непосредствено в мозъка си – единствено с цел да развие „ кървава кожна зараза “ и да бъде приспана.

Трети обект наподобява е оживял след имплантирането на електрода, единствено с цел да бъде това последвано с „ повръщане, гадене и задъхване “. Дни по-късно се твърди, че „ наподобява, че [маймуната] колабира от изтощение/умора “ и най-после е умряла, разкривайки, че е претърпяла мозъчен кръвоизлив.

Приматите, разказани от Ню Йорк Пост, са единствено три от 15-те пробни обекта – от общо 23 тестови маймуни – които са умряли или са били евтаназирани през тригодишния интервал, обзет от жалбата.

Първоначално Мъск продаде концепцията за Neuralink като имплант за стимулиране на мозъка, с цел да помогне на човечеството да върви в крайник с развиването на изкуствения разсъдък, предупреждавайки, че в противоположен случай ще бъдем изведени до статута на „ домашни котки “, ръководени от компютри.

Наскоро обаче той понижи тази изразителност, потвърждавайки, че главната приложимост ще бъде да помогне на парализирани хора и други с мозъчни пострадвания да подобрят качеството си на живот.

Той не е спрял да популяризира лекотата, с която се допуска, че Neuralink може да бъде вграден в мозъка на потребителя, само че упорства, че това може да се направи за един час без обща упойка. Той също по този начин разказа бъдеще, в което центровете за имплантиране на Neuralink ще са толкоз повсеместни, колкото павилионите за продупчване на уши са били в американските молове.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР