Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е изправена

...
Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е изправена
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск подложила чипираните маймуни на „екстремно страдание“

Компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink е изправена пред правно предизвикателство от организация, защитаваща правата на животните, която я упреква, че е подлагала маймуните на „ рисково страдалчество “ години наред в границите на ужасяващи опити.
Мозъчните чипове на Neuralink, за които Мъск твърди, че един ден ще създадат хората хиперинтелигентни и ще разрешат на парализираните да вървят още веднъж, са вградени в мозъците на маймуните по време на поредност от жестоки опити в Калифорнийския университет, Дейвис, от 2017 до 2020 година. Това се споделя в обезпокоителен сигнал от Комитета на лекарите за виновна медицина, изпратен до Министерството на земеделието на Съединени американски щати в четвъртък. 
В писмото са разказани злокобни образци. Маймуна е била открита с изчезнали пръсти на ръцете и краката си „ евентуално разследване от разпра или някаква друга неуточнена контузия “. По-късно маймуната била убита по време на „ терминална процедура “, се споделя в жалбата, препратена и до The Post. 
На друга маймуна са пробити дупки в черепа и са вградени електроди в мозъка й, след което тя развила кървяща кожна зараза и е трябвало да бъде евтаназирана. В трети случай женска маймуна макак с вградени електроди в мозъка си, повръщала и се задъхвала до пристъп. Животното „ припаднало от безсилие и отмалялост “ и след това било евтаназирано. След това аутопсията посочила, че бозайникът е страдал от мозъчен кръвоизлив. 
Според жалбата на защиттниците на животните, опитите включват продупчване на дупки в мозъците на маймуните, което води до съдбовни инфекции и други смъртоносни странични резултати. Общо 23 маймуни са взели участие в опитите. Най-малко 15 от тях са умряли или са били евтаназирани до 2020 година
„ Почти всяка една маймуна, на която са били сложени импланти в главата, е страдала от много изтощителни последствия за здравето. Те, почтено казано, осакатяваха и убиваха животните “, споделя Джеръми Бекъм от Комитета на лекарите за виновна медицина пред The ​​Post. 
Зловещият отчет се появи на свят малко преди Neuralink да стартира да реализира първите си опити върху хора. Мъск сподели през декември, че желае да стартира тествания на устройствата върху хора през 2022 година и компанията разгласява през януари разгласи за работа за шеф на клинични изпитвания. 
Групата, която стои зад отчета със зверствата - Лекарският комитет за виновна медицина, се застъпва за веганството и другите възможности на тестването върху животни - крайните им позиции от време на време ги вкарват в несъгласия с Американската здравна асоциация. Освен това Комитетът е получавал финансиране от спорна група за правата на животните PETA, оповестява The Guardian.
Организацията упреква Neuralink и UC Davis в девет нарушавания на федералния закон за хуманно отношение към животните - федерална мярка, предопределена да понижи страданието по време на опити с животни. 
„ Много, в случай че не всички, от маймуните са изпитали извънредно страдалчество вследствие на несъответстващи грижи за животните и мощно инвазивните пробни импланти в главата по време на опитите ", написа групата в жалбата си до USDA. „ Тези мощно инвазивни импланти и обвързваният с тях хардуер, които се вмъкват в мозъка след продупчване на дупки в черепите на животните, провокират повтарящи се инфекции при животните, което доста компрометира тяхното здраве, както и целостта на проучването ", се споделя в документа.
Предполагаемите злоупотреби са в внезапен контрастност с обществено споделените материали от Neuralink. Във видео, оповестено в YouTube предишния април, компанията сподели здрава и щастлива маймуна, която играе видеоиграта Pong. 
Говорител на UC Davis сподели пред The ​​Post, че работата им с Neuralink завършила през 2020 година и че Комитетът за институционална грижа и потребление на животните на университета „ задълбочено е прегледал и одобрил “ плана си с Neuralink. 
„ Ние се стремим да осигурим допустимо най-хубавата грижа за животните, за които отговаряме “, добави представителят. „ Изследванията върху животни са строго контролирани и UC Davis съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в това число тези на Министерството на земеделието на Съединени американски щати. “Neuralink са били потърсени за коментар от The Post, само че отговор не е получен.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР