Компанията за анализ на данни Palantir е подала документи за

...
Компанията за анализ на данни Palantir е подала документи за
Коментари Харесай

Шпионската компанията, която ще се опита да се излезе на борсата, без някога да е била на печалба

Компанията за разбор на данни Palantir е подала документи за реализиране на първично обществено предложение след 17 години на пазара, съобщи CNN. Пред излизането ѝ на борсата обаче има известни провокации - от финансовите доклади излиза наяве, че тя в никакъв случай до момента не е била на облага, като даже за първото полугодие записва доходи от 481 млн. $ (ръст от 50% на годишна основа) и загуба от 164 млн. $.

Докато отрицателният ѝ резултат се свива за първите шест месеца на годината в съпоставяне със загубата от 280 млн. $ през същия интервал на предходната година, за 2019 година финансовите резултати на Palantir са трагични - те са изгубили 580 млн. $ от доходи в размер на 743 млн. $.

През годините компанията стана известна с това, че получава поръчки от Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати, а от Zero Hedge показват, че най-малко половината ѝ бизнес идва от разнообразни държавни силови структури в Съединени американски щати. Това обаче, наподобява, не ѝ е помогнало да реализира позитивен финансов резултат. Тя е съоснована от Питър Тийл (на снимката), който е основател и на PayPal.
 Питър Тийл: В Европа няма сполучливи софтуерни компании
Питър Тийл: В Европа няма сполучливи софтуерни компании

Според милиардера Amazon е най-перспективната компания в Съединени американски щати

Пазарната оценка, на която софтуерният стартъп ще се надява с листването си, е 26 милиарда $, а то ще бъде осъществено на същия принцип, на който борсата излязоха Spotify и Slack - посредством непосредствено предложение на акции. Към момента Palantir има два класа акции - А и B, като първите дават право на един глас, а вторите - на 10, а за потребностите на първичното обществено предложение ще се сътвори нов клас акции. Такава конструкция има и във Фейсбук и по този метод се резервира управителната роля на създателите на бизнеса.

Palantir е кръстена на вълшебни каменни сфери от поредицата на Джон Р.Р. Толкин " Властелинът на пръстените ", които са разрешавали на притежателите си да споделят на големи дистанции едни от други. В самата сага думата значи " виждащ далеко " на един от елфическите езици.

Но препратките с фантастичните поредици не свършват дотук. Компанията предлага два продукта - Foundry и Gotham, кръстен на фикционалния свят, в който се развива действието в " Батман ". Именно Gotham е ориентиран към потребностите на другите държавни организации.
 Великолепната (технологична) седморка към този момент коства $7,7 трлн.
Великолепната (технологична) седморка към този момент коства $7,7 трлн.

Технологичните титанти владеят пазара

Плановете на Palantir ще е да усили експозицията си точно към държавните организации и да реализира статута на " операционната система по дифолт на държавното управление на Съединени американски щати ".

Сред дейностите, в които беше забъркана Palantir, беше следенето на чиновниците на JPMorgan през 2009 година Тогава 120 от нейните инженери бяха наети от консултанта по сигурността на банката Питър Гавичия III, който е някогашен скришен сътрудник, показват от Bloomberg. Той е проучвал цялата активност на работещите за финансовата институция, в това число имейлите, историята на интернет търсачките им, местоположението на смарт телефоните им, изтеглените файлове, потреблението на принтерите и дори цялата записана телефонна връзка.

Алгоритмите на Palantir са събрали, обработили и претърсили целия масив от данни в опит да открият злоупотреби с активи на банката. От компанията са били толкоз детайлни в работата си, че са следили дори за закъснение в чекиранията на чиновниците, за което са уведомявали екипа по сигурността. Резултатът от това е бил физически обиск на бюрото, нормално в границите на същия ден.

Дейността на Palantir в JPMorgan не продължава дълго, откакто излиза наяве, че Гавичия е следил даже дейностите на висшето управление на банката. Резултатът от това е величествен вътрешнофирмен шпионски скандал. " Разузнавателната платформа, създадена за световната война против тероризма, беше употребена против елементарни американци вкъщи ", показаха от Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР