Компанията Sheffield Forgemasters от Великобритания при създаването на малък модулен

...
Компанията Sheffield Forgemasters от Великобритания при създаването на малък модулен
Коментари Харесай

Пробив в областта на създаването на ядрени реактори

Компанията Sheffield Forgemasters от Англия при основаването на дребен модулен нуклеарен реактор е съумяла да употребява новаторски способ на заваряване, с цел да сътвори корпуса на реактора за по-малко от 24 часа вместо нормалните 12 месеца. Въвеждането на тази революционна технология за заваряване може да има далечни последствия, пише New Atlas.

Малките модулни нуклеарни реактори могат да революционизират нуклеарната енергетика, трансформирайки атомните електроцентрали от огромни строителни планове в всеобщо създавани индустриални артикули.

Такива реактори имат типов дизайн и могат да се създават всеобщо, да се конфигурират на всички места, където е належащо за облекчаване на енергийните потребности, и не изискват големите уреди, в които се обитават стандартните нуклеарни реактори.

Един от проблемите при построяването на реактори от всевъзможен размер е вярното заваряване на съставените елементи на реактора. По-специално става дума за съставените елементи, които съдържат дейната зона на реактора, изолирайки го от външната среда.

Използвайки обичайните способи на заваряване, това може да отнеме повече от година, само че Sheffield Forgemasters понижи това до един ден, като употребява по този начин нареченото локално заваряване с електронен лъч, с цел да сътвори четири дебели заварки с нужното качество.

Локалното заваряване с електронен лъч е революционен способ за заваряване на две части метал, употребявайки развой на размразяване с висока енергийна компактност, който се основава на мощен електронен револвер, работещ в местен вакуум. Той разтопява метала и свързва съставените елементи един с различен и обезпечава висококачествена връзка.

В резултат на това Sheffield Forgemasters съумява да сътвори реакторен съставен елемент с диаметър три метра и дебелина на стената 200 mm, както се твърди, без недостатъци и на по-ниска цена. Освен това заваръчната машина може да употребява новаторски способи за започване и довеждане докрай на заваръчния тегел.

Това бе първата в света проява на технология за заваряване за създаване на дребни модулни нуклеарни реактори и достижението е от голямо значение за нуклеарната промишленост на Обединеното кралство.

Правителството на страната възнамерява да сътвори нови атомни електроцентрали въз основата на дребни модулни нуклеарни реактори.

Компанията Sheffield Forgemasters споделя, че смисъла на тази технология за нуклеарната промишленост е голямо, защото може да отстрани скъпите процеси на заваряване.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: New Atlas
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР