Компанията се надява да направи квантовите изчисления достъпни за много

...
Компанията се надява да направи квантовите изчисления достъпни за много
Коментари Харесай

Microsoft влиза в квантовата битка с езика Q#

Компанията се надява да направи квантовите калкулации налични за доста повече хора

Амбицията на Microsoft е да построи действителни квантови компютри, употребявайки „ топологични кубити ”

Microsoft пусна неотдавна предварителна версия на новия си програмен език за квантови калкулации. Типично за компанията, езикът се назовава Q#. Предварителната версия включва и квантов симулатор, на който разработчиците на ще могат да тестват и дебъгват своите квантови логаритми.

Езикът и съпътстващият го квантов симулатор бяха оповестени още през септември, само че до стартирането на предварителната версия планът беше анонимен. След анонса се знаеше, че редмъндският колос има намерение да съчетае концепции от обичайното програмиране – функционалности, променливи и клонове, дружно със синтаксисно-подчертана среда за разработка, допълнена от квантов дебъгер – за квантовите калкулации.

Това е сфера, в която до този миг логаритмите са се изграждали, посредством свързване на логичен портали. Microsoft се надява, че с стартирането на набора от принадлежности Microsoft Quantum Development Kit, дружно с обучителните материали и документите, ще направи квантовите калкулации налични за доста повече хора вместо единствено за физиците.

Microsoft е наясно, че квантовите компютри към момента са скъпа необичайност, даже за огромните компании. Квантовият симулатор – локалната версия, част от предварителната версия, може да поддържа стратегии, употребявайки мощност еквивалентна на 32 кубита, като за задачата е нужна RAM памет в размер на 32 GB. Мicrosoft предлага също Azure версия на симулатора, която може да доближи мощност от 40 кубита, разяснява Георги Кацаров от Софтуерния университет.

Истинските квантови компютри се нуждаят от криогенно изстудяване и мощността им е лимитирана до няколко кубита. Нежелани взаимоотношения сред кубитите и тяхната работна среда значи, че квантовите логаритми ще имат потребност не просто от спомагателни кубити за самото пресмятане, само че и от спомагателни такива за инспекциите и засичането на неточности.
още по тематиката
Амбицията на Microsoft е да построи физически (т.е. реални) квантови компютри, употребявайки „ топологични кубити ” – тип квантови битове, които са по-устойчиви на нежелано въздействие от страна на средата, в която се намират, и които отсега нататък ще се нуждаят от по-малко кубити с цел да правят потребна активност.

Основен съперник на Microsoft е IBM с неговата самодейност IBM Q, която е първата за разработка и масовизиране на квантови компютри, налични за бизнеса и науката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР