Компанията с най-голяма пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ)

...
Компанията с най-голяма пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ)
Коментари Харесай

Тежък удар за инвеститора в Българския Лас Вегас

Компанията с най-голяма пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ) – „ Кепитъл Консепт Лимитед “ АД, ще бъде наложително делистната. Това излиза наяве от решенията, взети на последното съвещание на Комисията за финансов контрол (КФН), оповестени на уеб страницата на регулатора, съобщи.

Причината за отписването на сдружението като обществено и на издадената от него емисия акции от регистъра, воден от КФН, е, че то не е разгласило изискуемите по закон финансови доклади и документи.

КФН е издала насилствена административна мярка против БФБ-София в края на ноември 2023 година, с която постанова дефинитивно прекъсване на осъществяването на покупко-продажби с акции на „ Кепитъл Консепт Лимитед “. Решението не е обжалвано в законоустановения период и е влезнало в законна мощ, показват от институцията.

Пазарната капитализация на „ Кепитъл Консепт Лимитед “ е малко под 16,4 милиарда лв.. Зад сдружението стои хонконгският милиардер Стивън Ло с няколко негови компании.

Компанията разгласи през 2014 година построяването на мегаломански план край с. Мусачево до София, който стана прочут като „ българският Лас Вегас “ поради огромните хотели, казина, закрит аквапарк и други развлекателни уреди. Комплексът трябваше да бъде построен на мястото на голф игрището „ Света София “. Стойността на плана се изчисляваше на над 1,5 милиарда евро.

Проектът трябваше да е подготвен до 2017 година, само че по този начин и не се осъществя. Преди няколко години стана ясно, че сдружението е продало терена и търси нов в региона на с. Кътина в подножието на Стара планина.

Въпреки че действително не реализира активност и няма доходи, през годините „ Кепитъл Консепт Лимитед “ притегли китайски компании и физически лица като акционери. Както в. „ Капитал “ писа през 2020 година, вложенията кореспондират с условията за така наречен „ златни визи “ и „ златни паспорти “.

Народното събрание окончателно приключи възможността да се придобива българско поданство против инвестиция в края на март 2022 година

С насилственото делистване на " Кепитъл Консепт Лимитед " компанията с най-голяма пазарна капитализация на БФБ-София е " Чайкафарма Висококачествените медикаменти " (над 1,4 милиарда лева). Следват " Шелли груп " с над 1,2 милиарда лв. и " Софарма " с съвсем 1,1 милиарда лв. пазарна капитализация. В топ пет попадат и " Спиди " с 806,6 млн. лв. и " М+С Хидравлик " с 426 млн. лв. пазарна капитализация. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР