Компанията произвежда всички видове фуражи, включително такива за охлюви и

...
Компанията произвежда всички видове фуражи, включително такива за охлюви и
Коментари Харесай

На върха на фуражния бизнес

Компанията създава всички типове фуражи, в това число такива за охлюви и щрауси, като работи и по рецепта на клиента

© Капитал Повече от 25 години на пазара, пет фуражни завода, лични складово-силозни пространства, над 200 чиновници в България и Румъния и доста предпочитание за бъдещо развиване. Така в резюме може да бъде разказан производителят на фуражи " Вианд ". Компанията е учредена през 1992 година като семеен бизнес и през годините минава през разнообразни стадии на развиване. Скоро след основаването – през 1993 година, тя стартира да работи взаимно с " Провими ". По това време холандската компания е един от водачите в производството на фуражи на световно равнище. През 2010 година " Вианд " изплаща 50-процентовия дял на " Провими " и продължава развиването си като независимо, без значение сдружение. Партньорството с холандския колос обаче има своя отпечатък върху компанията – положителните практики, научени от взаимната работа, се ползват в компанията и до през днешния ден.
" Вианд " е един от дребното производители на фуражи, които работят директно със експерти по хранене на животните да вземем за пример. " Научихме, че облагата не е единственото значимо - от голямо значение е и да инвестираш в развиването на бизнеса ", разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Корнелия Харитонова.

Напред към нови индустриални мощности

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес " Вианд " разполага с пет фуражни предприятия с общ индустриален потенциал, надхвърлящ 400 хиляди тона. Групата има и лични силозно-складови стопанства с потенциал 50 хиляди тона. Производствените мощности на компанията не са заети изцяло – през миналата година е произвела близо 90 хиляди тона фураж.

През 1995 година стартира първият от няколкото планове за построяването на фуражни предприятия в разнообразни краища на страната. През 1998 година " Вианд " купува фуражен завод, намиращ се на територията на помощното стопанство на двореца " Врана ". През идващите години компанията развива производството и реализацията на пълноценни комбинирани фуражи за всички типове животни и птици, като през днешния ден там се оферират над 60 типа разнообразни храни. От 1998 година има индустриално дружество в София, което създава и доставя комбинирани фуражи на фермерите от района и фуражи в дребни опаковки, особено създадени за селския двор.

През 2011 година " Вианд " купува цех в с. Борисово, област Русе. Компанията взема решение да го модернизира – преди този момент предприятието не е работило повече от 6 години и в него липсва техника. Тя кандидатства за финансиране по размер 123 " Добавяне на стойност към аграрни и горски артикули " по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Средствата от европейските фондове са в размер на 2.3 млн. лева, като са вложени най-вече в съоръжение и за поправки. Сумата, дадена за пазаруването на заводите, е отвън това финансиране. В допълнение " Вианд " дава в допълнение средства и за ремонт на складовите пространства. Така вложените лични средства на компанията доближават 3 млн. лева " Вианд " стартира производството във фуражния си цех в с. Борисово през май 2011 година Тогава в предприятието са работили 5-6 души, които нарастват до 35 през идващите години, а към днешна дата са над 50.

Инвестицията от еврофондовете е изразходвана за основаване на съвременна система за предпазване на зърно, възобновяване на индустриалните здания, както и за построяването на административна постройка, предоставяща положителни битови условия за служащите. Средства от плана са вложени и във въвеждането на съвременна технология за произвеждане на профилирани фуражи, както и за пазаруването на ново лабораторно съоръжение. Производителят също внедрява осведомителни системи за ръководство на индустриалните и административните процеси във фуражния цех. " Научихме, че облагата не е единственото значимо - от голямо значение е и да инвестираш развиването на бизнеса. "
Корнелия Харитонова, основен изпълнителен шеф на " Вианд "

" Заводът беше със остаряло съоръжение и продуктивността беше доста ниска ", отбелязва изпълнителният шеф на сдружението Корнелия Харитонова. Чрез инвестицията на средствата от Програмата за развиване на селските региони на процедура се основават и нови работни места - по този начин понижава и безработицата в района, защото съществена част от наетите са поданици от село Борисово и прилежащите обитаеми места. В последна сметка се модернизират индустриалните процеси и се вкарват нови технологии за произвеждане на разнообразни типове фуражи. Това усъвършенства качеството на продукцията, подкрепя по-доброто съдействие с производителите на първични материали за фуражи и спомага за опазването на околната среда. Като резултат от плана " Вианд " стартира да предлага комбинирани фуражи за свине, за птици, за преживни животни и други. От създаваните фуражи главно място заемат продуктите за птиците (бройлери, пуйки, пилета, яйценосно направление, кокошки носачки), прасета, преживни животни и зайци. На този стадий компанията създава всички типове фуражи, в това число такива за охлюви и щрауси, като работи и по рецепта на клиента.

Цел на " Вианд " е уравновесеното хранене на животните. Харитонова споделя, че качеството на продукцията на производителя на фуражи е главната притегателна мощ за нови клиенти. " В този отрасъл рекламата се случва най-вече от уста на уста - даден клиент е чул, че реализираме положителни резултати при негови съперници, и стартира да работи с нас ", споделя основният изпълнителен шеф на компанията. " Вианд " също по този начин разполага и с търговци, които обикалят страната и посещават фермите, за може връзката с клиентите да се случва оптимално естествено.

С помощта на плана по оперативната стратегия " Вианд " се утвърждава на пазара като конкурентен производител – производството е увеличено неведнъж, а компанията развива производството и пазара на комбинирани храни за всички типове животни и птици.

Тя показва, че сдружението има интерес да взе участие с план още веднъж. " Миналата година не успяхме да се класираме за финансиране поради новата точкова система, само че ползата ни към програмата остава висок ", споделя Харитонова.

През 2013 година компанията се уголемява, като открива нов цех в с. Ситово край Силистра. Предприятието е с потенциал от 100 хиляди тона годишно и създава висококачествени храни главно за преживното отглеждане на животни. Към момента заводът се е развил доста – осъществени са преустройства и реконструкции на индустриалната и административната постройка, автомобилният парк е освежен и уголемен, издигнати са силози за предпазване на зърно.

Макар компанията да не работи на цялостния си индустриален потенциал, при започване на тази година тя купува и нов цех в Румъния. Стойността на инвестицията е над 1 млн. евро, а в новото дружество работят 30-35 души (наблюдава се сезонност на работата, по тази причина и броя варира). Това се случва, защото през последните няколко години " Вианд " осъществя 51-53% от продукцията си на румънския пазар, който е доста по-голям от българския. На него се предлага най-вече храна за агнета, крави и бройлери.

" Едно от най-значимите софтуерни нововъведения, които направихме във връзка с оптимизацията на производството, беше пазаруването на машините за гранулиране на фуража, които дават сигурност както на нас, по този начин и на нашите клиенти ", споделя още основният изпълнителен шеф на компанията. От една страна, тази инвестиция способства за намаляването разхода на фураж за клиентите, а от друга, гранулирането на по-висока температура подсигурява, че храната за животните не придвижва болести.

Трудностите

Сред най-големите проблеми на " Вианд " са просрочията в заплащанията, както и заболяванията по животните. " Ние сме част от веригата – в случай че отглеждането на животни се развива добре, и ние ще вървим нагоре. Затова сме и толкоз прецизни в работата си – тъй като знаем, че в случай че не сме деликатни и в случай че нямаме грижата към хигиената на фуражите, клиентите ни ще преустановят активност, а в резултат на това и ние самите ще затворим ", разяснява Харитонова.

Така се стига до това компанията да придобие и свинекомплекс " Николово " край Русе. " Вианд " е бил дълготраен снабдител на фуражи за изхранване на животните в свинекоплекса, като през последните години има струпване на отговорности, които са останали неплатени. Така се стига до миг, в който единствената опция за изчистването им е посредством прекачване на контрола върху сдружението на правилото " дълг против благосъстоятелност " и поетапно погашение на дълга посредством бъдещите доходи. Това обаче се случи в противен миг - разразилата се рецесия с чумата по свинете в България. Заради тази договорка компанията ще отсрочи бъдещите си вложения в модернизиране на индустриалните мощности и в складови площи. Ключов миг в тази обстановка е това по какъв начин ще подходи страната към възобновяване на свинекомплекса. Дори преди да придобие целия капитал на свинекомплекса, " Вианд " е възнамерявала да изведе бизнеса в положително финансово положение - той има своето място на икономическата карта на района. Същевременно тази инвестиция, въпреки и не по избор, ще е най-голямата на производителя на фуражи в обозримото бъдеще.

В края на 2018 година " Вианд " регистрира доходи от малко над 83 млн. лева по отношение на 73 млн. лева година по-рано и облага от активността в размер на 1.15 млн. лева В доклада на компанията се отбелязва блян за по-пълно натоварване на фуражните мощности, което стимулира и други придобивания, включително и покупката на предприятието в Румъния. Приходите обаче не могат да доближат равнището от 2016 година от 84.7 млн. лева, като това се дължи на композиция от разнообразни неподходящи фактори. От една странa, през последните години се следят разнообразни епидемии от заболявания по животните - птичи грип, шап, а в този момент и африканска чума, което свива производството на фуражи. От друга страна, са налице други фактори, като климатичния да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР