Компанията на Мат Коминс е една от най-големите такива, занимаващи

...
Компанията на Мат Коминс е една от най-големите такива, занимаващи
Коментари Харесай

Война за киберталанти: Колко е заплатата на спецовете по сигурност в САЩ?

Компанията на Мат Коминс е една от най-големите такива, занимаващи се с киберсигурност и отбрана на информацията. През 2012 година той трябваше да отдели 650 000 $ за заплата, с цел да притегли един умел специалист в сферата, който да оглави отдела. По това време офертата е била измежду най-доходоносните в сектора.

Тази година обаче компанията трябваше да заплати до 2,5 милиона $ за същата позиция. Каква разлика единствено, а?

" Това е война за киберталанти ", споделя за Bloomberg Коминс, който работи като ръководещ сътрудник във компанията за търсене на гении Caldwell Partners, профилирана в осведомителната сигурност. " Изпълнителните шефове знаят, че би трябвало да играят твърдо. Всички хвърлят луди пари в това ", добавя Коминс.

Заплахите от цифрови прониквания, както и санкциите, правосъдните каузи и инцидентните оставки, които от време на време следват след пробиви, карат фирмите да се борят бързо и нетърпеливо за специалисти по цифрова сигурност.

Незапълнени работни места

За 12-те месеца, завършили през август 2018 година, в Съединени американски щати има над 300 000 незаети работни места в областта на киберсигурността съгласно данни на CyberSeek - план, подсилен от Националната самодейност за обучение в региона на киберсигурността. В международен мащаб прогнозите са този дефицит да надвиши 1 милион в идните години, демонстрират други изследвания.

Това съответствува с нарасналата периодичност и все по-сложните цифрови офанзиви, които варират - от пробиви в другите компютърни системи до изнудване и кражба на сензитивна персонална информация.

През месец април изпълнителният шеф на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън сподели на акционерите, че киберсигурността " може да бъде най-голямата опасност за финансовата система са Съединени американски щати ".

Едва преди седмица Capital One Financial Corp. разкри, че жена от Сиатъл е проникнала нелегално до персоналните данни на 100 милиона клиенти на банката, което евентуално е един от най-големите удари по институцията. Поради това акциите на банката паднаха с 8,9%.

Всеки ден се реализират хакерски офанзиви против безчет американски компании и чиновници. Експертите в сферата се майтапят, че съществуват 2 типа компании - такива, които са били хакнати, и такива, които не са разбрали, че са били хакнати.

А това води до търсенето на високо квалифицирани чиновници, което коства доста. Друг образец за това е организацията за отчитане на потребителски заеми Equifax, която през 2018 година заплати на Джамил Фарши 3,89 милиона $, с цел да поеме позицията на основен чиновник по сигурността във компанията. Той се реалокира там от Home Depot, където беше нает през 2014 година, откакто стана ясно, че са изтекли данните за кредитни карти на 56 милиона клиенти.

Отчаяни ограничения

Осъзнавайки цифровите провокации и рецесията за чиновници, в огромните компании шефовете са принудени да прибягват до обезверени ограничения. Комин споделя за неотдавнашен случай, при който основен чиновник за по осведомителна сигурност в огромна компания е желал да напусне поста си. Тогава изпълнителният шеф на компанията непосредствено се намесил в договарянията и споделил на служителя да напише лист с 10 неща, които биха трансформирали решението му. И той го направил - в листата имало условия като 50% нарастване на заплатата, бонуси, удвояване на дълготрайните тласъци, нов офис и други. Директорът се съгласил и индивидът останал на работа.

Не всички компании обаче могат да си разрешат това. В някои от случаите изпълнителните шефове бъркат надълбоко в джоба си за киберексперти и гении, тъй като личните им работни места и известност зависят от това. Примерите за оставки след хакерски офанзиви са доста.

Всеки шеф рано или късно се изправя пред обстановка, в която основен специалист по сигурността в неговата компания декларира, че напуща компанията, споделя Коминс. Дотогава те не знаят какъв брой в действителност значимо е това да не се случва. Какво вършат? - Застават на вратата и споделят на служителя си: " Никъде няма да вървиш! " /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР