Компанията монтира 127 маркиращи устройства по електропроводитеЧЕЗ Разпределение България монтира

...
Компанията монтира 127 маркиращи устройства по електропроводитеЧЕЗ Разпределение България монтира
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение предприе мерки за защита на птиците в район Белене

Компанията инсталира 127 маркиращи устройства по електропроводите
ЧЕЗ Разпределение България инсталира 127 маркиращи устройства /дивертори/ по електропроводите в община Белене, които вършат проводниците забележими за птиците и понижават риска от конфликт с тях. Предвижда се и обезопасяването на 63 стълба с разнообразни птицезащитни артикули. До момента са обезопасени напълно 13 стълба с 39 изолационни комплекта.

Усилията са част от плана „ Живот за птиците “, който се извършва в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/. В рамките на този план се правят теренни изследвания, с цел да се открият най-рисковите за птиците региони и да се подсигурява оправдано ориентиране на напъните за обезопасяване на електропроводите. Проучванията дефинираха област Плевен като район с изключително значение. Те ще продължат, до момента в който се разпознават всички значими за птиците места и се възнамеряват съответни ограничения за повишение на сигурността им.

Част от плануваните към този момент действия в региона плануват и покачване на 46 щъркелови гнезда със специфични платформи. По този метод се защищава животът на птиците, предотвратяват се пожари по мрежата и се редуцира броят на спиранията на електрозахранването вследствие на контакта на щъркелите с електропроводите.

ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците показаха напъните, подхванати за отбрана на птиците в област Плевен и съответно в община Белене, на 31 октомври в естествен парк „ Персина “ – стратегическо за птиците място със предпазен статут, където са съсредоточени част от дейностите по плана в региона.

„ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „ Живот за птиците “ е план с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Европейската комисия обезпечава финансиране от 1.85 млн. евро по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР