Компанията Merck заяви в петък, че актуализираните данни от проучването ...

Компанията Merck заяви в петък, че актуализираните данни от проучването

Проучване: COVID хапчето на Merck показва по-ниска ефикасност при актуализираните данни

Компанията Merck съобщи в петък, че обновените данни от изследването на пробното ѝ хапче за лекуване на Covid-19 демонстрират, че лекарството е по-малко дейно за понижаване на хоспитализациите и смъртните случаи, в сравнение с се съобщаваше по-рано, съобщи Ройтерс.

Производителят на медикаменти съобщи, че хапчето му е посочило понижение с 30% на хоспитализациите и смъртните случаи въз основа на данни от над 1400 пациенти. През октомври данни на Merck демонстрираха почти 50% резултатност въз основа на данни от 775 пациенти.

Ройтерс припомня, че компанията подаде на 11 октомври молба в Съединени американски щати за получване на позволение на лекарството молнупиравир (molnupiravir), базирайки се на междинните данни от провежданото изследване.

В петък Merck уточни, че новите данни за хапчето молнупиравир, създадено взаимно с Ridgeback Biotherapeutics, са били изпратени до Администрацията по храните и медикаментите (FDA) на Съединени американски щати преди срещата на нейните експертни съветници във вторник.

Очаква се обаче учените от FDA да разгласяват своите брифингови документи преди срещата още в петък.

Очаква се комисията да гласоподава дали да предложи на FDA да позволи пероралните капсули за лекуване на лек до сдържан Covid-19 при възрастни, които са изложени на риск от тежко заболяване.

Планиран промеждутъчен разбор на данните от предишния месец сподели, че 7,3% от тези, получавали молнупиравир два пъти на ден в протежение на пет дни, са били приети в болница и никой не е умрял до 29 дни след лечението. Това е спрямо % на хоспитализация от 14,1% при пациенти, на които е било предоставено плацебо.

В обновените данни обаче, показани през днешния ден, 6,8% от тези, получили молнупиравир, са били приети в болница и един човек е умрял, до момента в който другата група с плацебо е била регистрирана хоспитализация при 9,7% от участвалите в изследването.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg