Компанията Фейсбук беше разтърсена от скандал тази седмица, след като

...
Компанията Фейсбук беше разтърсена от скандал тази седмица, след като
Коментари Харесай

Скандал разтресе Facebook: Задава ли се бойкот на социалната мрежа?

Компанията Facebook беше разтърсена от скандал тази седмица , откакто източник изнесе данни, че " Кембридж аналитика " (консултантска компания в областта на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му акция през 2016 г.) е придобила непозволен достъп до информация за 50 милиона консуматори на обществената мрежа.

През последните два дни тя загуби 60 милиарда $ от цената си на фондовите пазари заради опасения, че нейните връзки с " Кембридж аналитика " може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации, отбелязва Ройтерс.

Facebook съобщи, че данните са били събирани от Александър Коган - академик в региона на логиката на психиката, основал приложение в границите на обществената мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията по-късно той нарушил нейните правила , като предал данните за потребителите на " Кембридж аналитика ".

" Събитията през последната седмица са същински потрес ", сподели Коган пред Би Би Си. " Според мен всъщност съм употребен като изкупителна жертва , както от Facebook, по този начин и от " Кембридж аналитика ", в случай че смятахме, че вършим нещо напълно нормално ", добави той.

Коган  сподели, че точността на тази база данни е била преекспонирана от " Кембридж аналитика ", както и че е било по-вероятно информацията да навреди на акцията на Тръмп.

В интернет се появиха апели за протест на обществената мрежа . Създателят на " WhatsApp " Брайън Ектън прикани всички консуматори на " Facebook " да изтрият профилите си там.
It is time.
— Brian Acton (@brianacton) " Време е! Изтривайте " Facebook " , написа Ектън в личния си профил в " Туитър ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР