Компаниите в тежката индустрия като цяло са преминали сравнително добре

...
Компаниите в тежката индустрия като цяло са преминали сравнително добре
Коментари Харесай

Тежката индустрия е останала стабилна в пандемията

Компаниите в тежката промишленост като цяло са минали относително добре през пандемичната 2020 година Три от четири бранша съумяват да усилят продажбите си и да отбележат междинна облага. Големият губещ през предходната година е химическата промишленост, която беше ударена от поевтиняването на петрола вследствие на свитото търсене и която е единствената с отрицателни резултати.

Дори и при другите промишлености обаче картината не е еднородна. Както в добива, по този начин и в металургията най-силно се показват предприятията, свързани с мед и злато, поради покачването на цените на тези метали. По-ниските котировки на цинка и оловото, въпреки това, намаляват приходите на производителите им. Заводите за стъкло и строителни материали също се показват добре, само че картината при тях е ненапълно изкривена от странични фактори.
Добивна промишленост
Добивът на потребни изкопаеми в България през предходната година е намалял с 3%, само че картината в другите подсектори е разнородна, демонстрират данните на Българската минно-геоложка камара. Докато добивът на руди се е нараснал и като размер, и като стойност поради повишаването на металите, при въглищата има понижение от 21%, с което въгледобивът доближава най-ниското си равнище от 15 години. Огромният спад се чете и в резултатите на най-голямата компания в подсектора - държавната " Мини Марица-изток ".
Реклама
Водещите компании в промишлеността като цяло регистрират растеж на оборота с 9%, като постоянни резултати резервират медодобивните предприятия. " Елаците - мед " остава отпред за втора поредна година, откакто миналата година " Мини Марица-изток " внезапно сви приходите си и й отстъпи лидерската позиция. При " Асарел Медет " има лек растеж на оборота, който се дължи главно на повишаването на медта на интернационалните пазари. В комбиниране с нарасналата успеваемост на работа компанията реализира и доста нарастване на облагата.

Големите печеливши предходната година са златодобивните компании. С растеж на приходите от близо 28% " Дънди прешъс металс Челопеч " прескача бариерата от половин милиард лв.. Още по-впечатляващ е скокът на " Дънди прешъс металс Крумовград ", която е единствената компания с трицифрен растеж на оборота. Резултатът въпреки всичко не е непредвиден - 2020 година беше първата цялостна година за предприятието, което стартира работа през 2019 година Високите цени на златото способстват за забележителното повишаване на облагата и при двете сдружения, както и за рекордната им за бранша доходност. С близо 9% по-високи са приходите и на третата златодобивна компания в бранша - " Горубсо - Кърджали ".

При оловно-цинковите руди в класацията влизат обвързваните " Върба - Батанци " и " Горубсо - Мадан ", като първото регистрира близо 12% намаляване на приходите. И двете компании са на загуба за предходната година. Основните фактори, които въздействат на резултатите, са цените на суровините на международния пазар и енергийните запаси.
Металургия
Макар и без основни разбърквания вътре в топ 10 на фирмите в металургичния бранш, за разлика от миналата година през 2020 година те регистрират лек междинен растеж на приходите. Печалбата им също се усилва. Това става макар непредвидените усложнения в първата пандемична година, а повода са растящите цени на някои метали, които " издърпват " резултата на целия бранш нагоре.
Реклама
Без конкуренция водач остава медодобивният цех на " Аурубис България " в Пирдоп, който покачва оборота си с близо 12%. Нещо повече - това го трансформира за първи път в най-голямата компания в страната изобщо. Зад мощния растеж стои повишаването на медта през предходната година, а засиленото търсене на метала за разнообразни приложения в бурно разрастващи се нови промишлености като възобновими източници и електрическа подвижност, както и потребността от съответната инфраструктура дават обещание резултатите на компанията да продължат да порастват.

Голямото търсене е повода и за внезапния скок в облагата на производителя на медни произведения " София мед " макар лекия спад в оборота. Като цяло от компанията регистрират растеж в размера на продажбите до 82.3 хиляди тона. По-рано тази година стана ясно, че компанията възнамерява да усили потенциала си за произвеждане на ленти от мед и медни сплави още веднъж за потребностите на зелените промишлености. Програмата е отчасти финансирана с 20 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Заради по-ниските цени на цинка и оловото оборотът на пловдивския производител КЦМ понижава през 2020 година, само че оперативната облага леко се повишава, до момента в който петкратният скок на чистата облага се дължи главно на курсови разлики. Въпреки пандемията заводът продължи да работи и даже не се възползва от държавните ограничения за поддръжка на бизнеса. Рязкото повишаване на електрическата енергия тази година обаче го принуди краткотрайно да спре производството, откакто от компанията пресметнаха, че при тези цени натрупат по 200 хиляди лева загуба дневно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Коронавирус 2 Транспорт 3 Строителство и парцели Реклама
Токовият удар е основната причина и за доста по-слабите резултати на стоманодобивните предприятия през предходната година, като " Стомана индъстри " регистрира близо една четвърт по-ниски доходи. Върху представянето на българските фабрики въздействие оказва и неналичието на механизъм за компенсиране на въглеродните излъчвания в цената на електрическата енергия, което ги прави неконкурентни на производителите в Европа, където подобен механизъм работи.
Стъкло и строителни материали
Производителите на стъкло и строителни материали са секторът с максимален растеж на приходите през 2020 година Скокът се дължи най-много на първата компания в класацията - " Би Ей глас България ", която е притежател на стъкларските фабрики в Пловдив и София и която усилва оборота си с близо 60% след трицифрен растеж миналата година. Основната причина за това е смяната в счетоводната процедура на португалската група BA Glass, която купи предприятията преди няколко години. Сега продажбите на всичките й фабрики се регистрират през българската компания, която действа и като търговски център, т.е. оборотът на " Би Ей глас България " отразява оборота на цялата група. Промяната беше направена поетапно през 2019 година и надлежно 2020 година е първата цялостна година, в която е прилаган новият модел. Според доклада на BA Glass обаче груповите продажби също нарастват - с към 1%, а производството в България се е нараснало през предходната година като размер, въпреки че няма данни за цената. Новият притежател стартира огромна капиталова стратегия за 600 млн. лева, която ще удвои потенциала на заводите в страната, което допуска спомагателен напредък идващите години.

Заради мощния си растеж предходната година " Би Ей глас България " изпревари сумарния резултат на трите стъкларски завода на турската Sisecam в Търговище, които имат малко над 530 млн. лева оборот общо. От трите максимален е производителят на плоско стъкло " Тракия глас България ", който усилва приходите си, само че поради нарасналите разноски задълбочава загубата си. Най-големият шеф - " Пашабахче България ", създава домакинско стъкло и е единствената компания, която регистрира по-слаб оборот. Свитите разноски обаче и получената държавна помощ поради коронавирус са причина за внезапния скок на облагата на сдружението. Заводът за автомобилни стъкла " Шишеджам аутомотив България " пък през предходната година пораства като оборот и съумява да излезе на облага.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
И трите циментови завода в страната - " Девня цимент ", " Холсим България " и " Златна Панега цимент ", намаляват леко продажбите си, само че регистрират облага, а първите два от тях са с двуцифрена доходност. От докладите на сдруженията се вижда, че интензивният импорт на цимент от Турция, в допълнение заздравен от поевтиняването на турската лира, е засегнал резултатите на всички български производители.
Химия
Със спад от над 35% най-слабо се показват фирмите в химическата промишленост през предходната година. Понижението обаче се дължи основно на " Лукойл Нефтохим Бургас ", който поради огромните си размери въздейства мощно на секторния резултат. Драстичният срив на продажбите (близо 53%) стана причина и за първи път рафинерията да отстъпи лидерското място на най-голяма компания в страната на " Аурубис България ". Резултатът е ненапълно предстоящ на фона на свитото търсене на нефтопродукти в пандемичната година. Допълнително отрицателно въздействие върху представянето на компанията е оказало и прекратяването на действието на договорката ОПЕК+ напролет на 2020 година, което докара до срив на котировките на петрол. Ефектът е забележим и при търговеца на горива на едро " Инса ойл ", а по-слаби резултати регистрира и производителят на биодизел " Астра плант ".

Понижение има и при производителите на торове в страната. В доклада си " Агрополихим " показва, че пандемията е засегнала бранша като цяло, като се е следило закъснение на доставките взимане на решение за договорка от страна на клиентите в последния миг и по-ограничена приложимост на торове. В резултат на това продажбите са намалели. В същото време спадът на цените на фосфорните артикули в интернационален проект при задържане на цените на суровините е довело до стесняване на облагата. При димитровградския торов цех " Неохим " спадът на продажбите е 12%, само че компанията съумява да излезе на облага.

Намаление на оборота има и при девненския производител на калцинирана сода " Солвей Соди ", като производството е било мощно повлияно от пандемията, регистрират от компанията. Обичайно мощно е останало търсенето на сода бикарбонат, само че към този момент тя има дребен дял в общото произвеждане на завода. Това обаче ще се промени, откакто през предходната година компанията разгласи, че ще усили потенциала си за сода бикарбонат поради растящото търсене за изхранване на животни и газоочистка. Въпреки намаляването на облагата сдружението отбелязва най-високата доходност в топ 10 на химическите предприятия.

Голямото предизвикателство за всички компании в тежката промишленост през 2021 година са цените на електрическата енергия и горивата, които ще дефинират и резултатите им в края на годината. Въпреки че множеството предприятия доста усъвършенстваха енергийната си успеваемост през последните години, те неизбежно остават най-енергоемките в промишлеността. Допълнителен напън върху работата им отсега нататък ще оказват и уговорките за въглеродна индиферентност, които ще изискват големи вложения.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР