Компании, свързани със съпруга на сръбския министър на правосъдието, който

...
Компании, свързани със съпруга на сръбския министър на правосъдието, който
Коментари Харесай

BIRN: В Сърбия е доходоносно да имаш сестра и съпруга на високи държавни постове

Компании, свързани със брачна половинка на сръбския министър на правораздаването, който също по този начин е брат на водещ здравен чиновник в страната, печелят 27 публични поръчки на стойност към 26,8 милиона евро. Три милиона евро са единствено за осведомителна система на опазването на здравето в Сърбия.
Това разкрива в свое следствие петима публицисти от Балканската проверяваща мрежа BIRN (Balkan Investigative Reporting Network). Връзките сред висши държавни служители, фирмите и милионите са във фокуса на скандал в Сърбия, който евентуално ще се развихри в близко бъдеще. Вижте защо става въпрос:

Преди коронавирусната пандемия да удари Сърбия при започване на март, доктор Дария Кисич Тепавчевич беше известна най-много в медицинските среди като способен епидемиолог, който се издигна до равнището на заместник-директор на Института по публично здраве. Но през последните седмици тя стана познато лице в семействата в цялата страна като един от основните членове на спешния щаб, който дава отговор за битката с COVID-19. Д-р Тепахович бързо притегли вниманието на медиите и завоюва благосклонностите на доста хора, тъй като приказва за пандемията ясно и умерено, с вещината на професор по медицина.

Таблоидите се втурнаха да пускат истории за външния й тип, персоналния й живот, нейните студенти и сътрудници. Медиите разкриха, че родената в Сараево лекарка има по-малък брат Боян Кисич, който е сполучлив предприемач и е женен за сръбския министър на правораздаването Нела Кубурович, член на ръководещата Сръбска прогресивна партия.

Далеч от светлината на прожекторите компании, свързани с Божан Кишич, са си обезпечили преференциални контракти с няколко държавни компании и министерства, в това число договорка за три милиона евро за поддържане на интегрираната здравна осведомителна система на Сърбия. Софтуерът обработва най-чувствителната персонална информация в сръбската система за публично опазване на здравето.

BIRN разкрива, че от 2013 година фирмите на NITES, където Кишич е основен изпълнителен шеф, са сключили минимум 27 публични поръчки на стойност към 26,8 милиона евро в Сърбия, като са взели участие в наддаването независимо или в консорциуми. Само този месец, NITES печели три контракта на стойност 3,2 милиона евро със сръбското министерство на опазването на здравето, в това число поддържането на здравната осведомителна система.

Дария Кисич Тепавчевич отхвърля да отговори на въпросите на BIRN по отношение на присъединяване на брат й в тези покупко-продажби, свързани със сръбската система за публично здраве, като декларира, че NITES не взе участие в основаването на настоящата осведомителна система за COVID-19 в страната, обвързвана с нейния институт.

Министърът на правораздаването Нела Кубурович от своя страна декларира, че „ по никакъв метод не е обвързвана с компанията, в която работи Божан Кисич, нито е в положение да повлияе на бизнеса на мултинационална компания, която оперира по целия свят “. Според нея сръбското държавно управление има процедури, които биха могли да проследят и предотвратят корупцията.

Свързани с държавното управление съдружници и сътрудници, печелят търгове

Базираната в Белград NITES е част от групата на NITES, семейство от компании, благосъстоятелност на Миодраг Скрибич. Кишич е основен изпълнителен шеф на чешката компания NITES A.S., която печели няколко обществени търгове дружно със сръбския клон на групата. Компаниите NITES работят в Босна и Херцеговина, Чехия, Черна гора, Русия и Англия, както и в Сърбия.

.

27-те публични поръчки в Сърбия са извоювани най-вече в консорциум с мощни държавни компании и частни предприятия, свързани с ръководещата Сръбска прогресивна партия. Някои от фирмите, с които NITES си партнират, включват държавната телекомуникационна компания Telekom Srbija, Prointer IT и Asseco SEE. Последната е компания, чийто сръбски началник е Игор Брнабич, брат на сръбския министър председател Ана Брнабич. През 2017 и 2018 година Asseco SEE и NITES си сътрудничиха при покупко-продажби за ИТ услуги за EPS, държавната електроенергийна компания и министерството на финансите. Договорите са на стойност съвсем три милиона евро.

С Prointer IT NITES предложи ИТ услуги на две държавни електроенергийни компании през 2016 и 2017 година на цена от 3,1 милиона евро. Prointer IT която даде по време на предизборната акция на ръководещата Сръбска прогресивна партия инфраструктура за телефонни позвънявания към гласоподавателите.

През април тази година, като член на консорциума с Telekom Srbija, NITES завоюва три контракта от сръбското Министерство на здравеопазването. Трите контракта са на стойност 3,2 милиона евро и включват работа по някои от основните медицински софтуера в страната, в това число поддръжка на националната платформа за профилактика и диагностика, поддръжка на интегрираната здравна осведомителна система и създаване на програмен продукт за електронно издаване на свидетелства за гибел.

Общо от 2016 година насам консорциуми, включващи NITES, печелят 12 контракта с Министерството на здравеопазването на стойност към 14 милиона евро.

Освен държавната електрическа компания, министерството на опазването на здравето и финансите, други клиенти на NITES в Сърбия са град Валево, град Белград и обществената държавна компания за ръководство на водите Vode Vojvodine.

Политически връзки и контракти в Босна

NITES си обезпечава освен преференциални държавни контракти в Сърбия, само че и в прилежаща Босна и Херцеговина. От 2017 до 2020 година компанията печели планове на стойност 1,5 милиона евро, най-много за ИТ услуги. Босненският филиал също е чужд с критикитза връзките си с висши политици.

В Босна и Херцеговина, съгласно източници на BIRN, NITES има 40 на 100 от компанията Мюлбауер (Mühlbauer) дружно с немска компания. През 2012 година Мюлбауер подписа контракт с Агенцията за идентификационни документи, записи и продан на данни, IDDEEA, без тръжна оферта, за сума от 50 милиона евро. В резултат на това шефът на IDDEEA Синиша Макан е задържан. По времето, когато е подписан договорът, шеф на Мюлхбауер е Данило Петрович, шурей на Небойша Радманович, някогашен сръбски член на тристранното държавно председателство на страната и член на партията Алианса на самостоятелните социалдемократи. Петрович напусна компанията скоро след подписването на контракта. Според Мюлхбауер, NITES продаде своя дял от компанията през ноември 2016 година

Скрибич, който живее в Прага и е притежател на групата компании NITES, е роден през 1956 година в Босна и Херцеговина, където за първи път стартира частния си бизнес в края на 80-те години. Когато избухна войната в някогашна Югославия, Скрбич се мести в Германия, а по-късно през 1993 година в Чехия, като взима със себе си своя ИТ бизнес. През 90-те години основава друга компания - STROM Telecom. Според изявление, което Скрибич дава за сръбския бизнес уеб страница E-kapija през март тази година, STROM бързо се разраства в някогашния Съветски съюз, Централна Европа, Германия и Уганда. В идващите години „ компанията доближи хиляди чиновници в няколко страни и получава доходи от стотици милиони евро “, споделя Скрибич. Тогава той взема решение да я продаде и в интервала от 2007 до 2011 година основава мрежа от компании под името NITES, която има и до през днешния ден. Компаниите NITES са регистрирани в Прага, Баня Лука, Белград, Подгорица, Москва и Лондон и оферират телекомуникационни услуги и други цифрови решения за частни и държавни компании.

Джевад Некич - някогашният държавен инспектор, който тогава работи по делото в Босна твърди, че са имали задоволително доказателства за гонене на контракта сред Мюлбауер и IDDEEA. " Имахме задоволително документи ", споделя Некич, който в този момент е началник на одитната работа в федерацията на Босна и Херцеговина. След като проверява съвсем шест години, босненската прокуратура завършва делото, без да повдига обвинявания.

„ Спомням си, че го загатнах и тогава - не е чудно, че хората споделят, че„ дребните риби се хващат, до момента в който огромните изчезват “, сподели Некич. „ Ако с цялата документи не може да се направи нищо, тогава е подозрително дали въобще може да се направи нещо. “

Превод: Диана Йонкова

Източник: balkaninsight
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР