Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е одобрил разширение на

...
Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е одобрил разширение на
Коментари Харесай

Вековните букови гори в Централен Балкан вече са част от световното наследство на ЮНЕСКО

Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО е одобрил уголемение на обекта на международното завещание " Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа ". Той включва 77 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни.

България взе участие в номинацията с букови гори в 9-те резервата, ситуирани на територията на Национален парк " Централен Балкан " - " Боатин ", " Царичина ", " Козя стена ", " Стенето ", " Соколна ", " Пеещи скали ", " Стара река ", " Джендема " и " Северен Джендем ", които към този момент са в листата на ЮНЕСКО, оповестяват от Министерството на околната среда и водите.

Разширеният лист на международното естествено завещание цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той съставлява извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден.

Уникално за обекта е и огромният брой участващи страни - казус в историята на Конвенцията за международно завещание.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в взаимната номинация за уголемение на Серийния европейски обект на международното завещание " Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия ", ситуиран на територията на Словакия,Украйна и Германия.

Включването на България в европейския сериен обект на международно завещание на ЮНЕСКО е следващо самопризнание за уникалността на българската природа и традициите в нейното запазване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР