Комитетът за борба с изтезанията (КБТ) на Съвета на Европа

...
Комитетът за борба с изтезанията (КБТ) на Съвета на Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Бежанците са удряни, бити с палки, бутани в реки, принуждавани да преминават границата ...

Комитетът за битка с изтезанията (КБТ) на Съвета на Европа съобщи, че е открил " ясни модели на физическо малтретиране " на хора, които се пробват да преминат границите в цяла Европа.

 

Бежанците и лицата, търсещи леговище, са били удряни, блъскани, бити с палки, оръжия, пръчки или клони от служители на реда или гранични чиновници, които постоянно са сваляли идентификационните си табели или значки, се споделя в годишния отчет на комитета.

 

Хората в бягство са били подлагани на изтласкване, експулсиране от европейските страни по суша или по море, без да бъдат прегледани молбите им за леговище, се показва в документа, представен от вестник „ Гардиън ”.

Жертвите са били подложени и на " нечовешко и унизително отношение ", като да вземем за пример патрони, изстреляни покрай телата им, до момента в който лежат на земята, побутване в реки, от време на време с вързани ръце, или принуждаване да минават границата боси или даже голи.

 

" Една от същинските паники на комисията във връзка с изтласкването е, че постоянно то е обвързвано с действителен риск от малтретиране ", съобщи Алън Мичъл, ръководител на КБТ.

46-те страни членки на Съвета на Европа са подписали Европейската спогодба за правата на индивида, която не разрешава изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказване.

 

" Отблъскването без оглед на самостоятелните условия на мигрантите крие риск лица, които имат основателна рекламация за интернационална протекция, да бъдат отблъснати, без да бъдат оценени ", сподели Мичъл.

В отчета не се показват съответни страни, само че Мичъл съобщи, че през последните години са разследвани " стотици " случаи на отбиване по всички миграционни направления към Европа. Наскоро комисията посети Гърция, Турция, Унгария, Испания, Малта и Италия, с цел да оцени миграционните политики.

 

През ноември предходната година тя организира рядко посещаване за " бързо реагиране " в центъра за задържане " Манстън " в Кент, откакто стана ясно, че хиляди хора са държани в продължение на седмици в пренаселени и нехигиенични условия.

 

В отчета се заключава, че през последните години " все по-често се прибягва до отбиване с минимална отговорност от страна на държавните органи ".

 

Комисията приканва страните да обезпечат самостоятелен мониторинг на границите - концепция, стартирана от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон през 2020 година, която по този начин и не беше осъществена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР