Комитетът по лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (CHMP)

...
Комитетът по лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (CHMP)
Коментари Харесай

ЕMA одобри първото по рода си нехормонално лекарство за горещи вълни в менопаузата

Комитетът по лекарствените артикули за приложимост в хуманната медицина (CHMP) на Европейската организация по медикаментите утвърди нехормоналния лекарствен артикул Veoza, предопределен за лекуване на умерена да тежка вазомоторна симптоматика (горещи вълни), свързани с менопаузата, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Лекарството е създадено от Astellas Pharma и се предлага под формата на таблетки от 45 мг., с банкет по 1 таблетка на ден. Активната съставна част е фезолинетант - нехормонално вещество, което минава през кръвномозъчната преграда и работи на равнището на терморегулаторния център в хипоталамуса, допълват оттова.

В женския организъм преди менопауза съществува баланс сред равнищата на естрогените и равнищата на неврокинин B (NKB) в мозъка – невротрансмитер, който контролира телесната температура. По време на менопаузата равнищата на естроген понижават и този баланс се нарушава, което води до вазомоторни признаци, изясняват специалистите. В тях с изключение на горещите талази се включват още бодърствуване, нощни изпотявания, нервност, безпокойствие и тревога, натегнатост, зачервяване на лицето, дихателни нарушавания.    

Фезолинетант е неврокинин 3 (NK3) рецепторен антагонист, който способства за понижаване на честотата и интензивността на горещите талази, като възвръща салдото сред естрогена и NKB посредством блокиране на NKB в мозъчния център, който управлява телесната температура.

Най-честите нежелани реакции са диария и бодърствуване, разясняват от регулатора. Оттам насочат предизвестие лекарството да не се ползва при бременни дами, които имат недоволства от сходни вазомоторни признаци.

Очаква се въз основата на рекомендацията на ЕMA Европейска комисия да издаде позволение за търговия в страните от Европейски Съюз.

Според статистиката близо 80% от дамите в перименопаузална и менопаузална възраст имат изразена вазомоторна симптоматика, която повлиява мощно отрицателно качеството им на живот. Същевременно, при част от тях са налице противопоказания за хормоналнозаместителна терапия. В тези случаи Veoza е изключително подобаващ и не крие риск от затруднения, безапелационни са експертите.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР