Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) при Европейската

...
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) при Европейската
Коментари Харесай

EMA одобри нова перорална биологична терапия за псориазис

Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост (CHMP) при Европейската организация по медикаментите ЕMA одобри позитивно мнение и предложи на Европейска комисия да издаде позволение за приложимост на лекарствения артикул Sotyktu (деукравацитиниб), предопределен за лекуване на сдържан до тежък псориазис, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Лекарството е артикул на фармакомпанията Bristol-Myers Squibb Pharma..

Sotyktu ще се предлага под формата на филмирани таблетки от 6 mg. Активното вещество на Sotyktu е деукравацитиниб, селективен имуносупресор – алостеричен инхибитор на ензима тирозинкиназа 2 (TYK2), който принадлежи към фамилията на JAK-киназите.

Ефективността на лекарството е потвърдена в три многоцентрови, рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани изследвания.

Според досегашните наблюдения Sotyktu дава първите резултати приблизително 16 седмици след началото на лечението.

Сред постоянно следените нежелани реакции са инфекции на горните дихателни пътища, в частност назофарингит, по този начин също херпес симплекс, възпаления на оралната лигавица, венците, езика, небцето и устните, както и фоликулит и акне.

В момента в Европа има близо 14 млн. души, които страдат от псориазис. Новите биологични лечения, към които принадлежи и Sotyktu, по мнението на експертите пр  разкриват нови, по-добри благоприятни условия пред пациентите за по-дълги интервали на ремисия и по-добро качество на живот.    
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР