Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата

...
Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

EMA припомни за сериозни рискове при използването на Paxlovid

Комитетът по лекарствена сигурност (PRAC) на Европейската организация по медикаментите (ЕMA) припомня на здравните експерти за риска от съществени и евентуално съдбовни нежелани реакции от Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) в избрани случаи, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Тази заплаха поражда когато медикаментът се употребява в композиция с избрани имуносупресори с стеснен безвреден диапазон на дозиране, когато и най-малките промени в дозата могат да доведат до съществени нежелани реакции, заради лекарствени взаимоотношения, намаляващи способността на организма да отстрани тези медикаменти, показват специалистите на организацията.

Paxlovid е лекарство, употребявано за лекуване на COVID-19 при възрастни, които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са изложени на нараснал риск от утежняване.

От PRAC показват съответните имуносупресори – те са от групата калциневринови инхибитори (такролимус, циклоспорин) и от групата mTOR инхибитори (еверолимус, сиролимус).

И двата типа се употребяват за лекуване на избрани автоимунни болести или за попречване на отхвърлянето на трансплантирани органи от организма.

Paxlovid би трябвало да се ползва с такролимус, циклоспорин, еверолимус или сиролимус единствено в случай че е допустимо деликатно и постоянно следене на кръвните им равнища, с цел да се понижи рискът от лекарствени взаимоотношения, причиняващи съществени реакции, предизвестяват от ЕMA

Оттам предлагат медицинските експерти да се съветват с мултидисциплинарна група от експерти, с цел да ръководят сложността на приемането на тези медикаменти дружно.

Paxlovid не би трябвало да се ползва в композиция с медикаменти, чието елиминиране от организма е мощно подвластно от набор от чернодробните ензими от CYP3A системата, и които също имат стеснен безвреден диапазон на дозиране. Това включва имуносупресора, наименуван воклоспорин. Преди да стартират лекуването с Paxlovid, медицинските експерти би трябвало деликатно да преценяват евентуалните изгоди от лекуването с Paxlovid по отношение на рисковете от съществени нежелани реакции при положение на приложение дружно с имуносупресори.

PRAC прегледа всички налични доказателства, в това число известия за съществени нежелани реакции, някои от които съдбовни, вследствие на лекарствени взаимоотношения сред Paxlovid и тези имуносупресори. В няколко случая кръвните равнища на тези имуносупресори се покачват бързо до токсични равнища, което води до животозастрашаващи положения.

Поради това PRAC се споразумя за директна връзка със здравни експерти (DHPC), с цел да подсети на здравните експерти за риска от тези взаимоотношения, който е прочут и към този момент разказан в продуктовата информация за това лекарство.

Тази информация ще бъде публикувана да здравните експерти в страните от Европейски Съюз по механизма за директна връзка, прочут като DHPC, показват още от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР