Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от

...
Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от
Коментари Харесай

Основан е Българският хелзинкски комитет

Комитетът е учреден на 14 юли 1992 година, а от 1993 година е член на някогашната Международна хелзинкска федерация със седалище във Виена, в която до разпускането ѝ влизат 46 хелзинкски комитети и самостоятелни правозащитни групи в Европа, някогашния Съветски съюз и Северна Америка, работещи на национално и интернационално равнище за одобряване отбраната правата на индивида.
Целите на БХК са да предизвиква почитание и отбрана за правата на индивида, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в сходство с интернационалните стандарти, да насърчава публичен спор по правозащитни проблеми и да разпространява правозащитната концепция измежду необятната общност.
Работата на БХК се основава на систематично наблюдаване на правозащитната обстановка в България. В своята активност комитетът обръща особено внимание на правата на дамите, на етническите и религиозните малцинства, правата на детето, правата на хората с психологични, интелектуални и прочувствени усложнения, на ситуацията в местата за задържане, на свободата от дискриминация, на отбраната от изтезания и малтретиране, на правата на бежанците и мигрантите, свободата на изложение, достъпа до информация, проблемите на системата за наказателно правораздаване.
БХК предлага правна помощ на жертви на нарушени човешки правата под формата на съвещания или посредством вдишване на каузи пред вътрешните или интернационалните съдилища. Комитетът също по този начин работи в региона на образованието по права на индивида, провежда конференции, семинари, публични акции и други форми на гражданска активност, свързани с разпространение на правозащитната концепция измежду обществеността.
От 1995 година БХК разполага с правна стратегия. Чрез нея е извоювал редица вътрешни и интернационалните правни победи в Европейския съд по правата на индивида, Комитета на министрите на Съвета на Европа и в Международната организация на труда.
До 2014 година Комитетът издава и месечното списание „ Обектив “, посредством което осведоми за открити нарушавания и декларира позициите си върху настоящи правозащитни проблеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР