Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че е установила

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че е установила
Коментари Харесай

Комисията за потребителите установи нелоялна практика: вместо подарък, участие в томбола

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) заяви, че е открила нелоялна процедура на представителя на BAKKER за България " Градина Баккер Оланда С.Р.Л. " при провеждането на акция за 70-тия празник на интернационалната компания.

Чрез 29 профилирани печатни издания са публикувани 400 хиляди каталога на компанията в границите на една година. С приложена листовка потребителите са подвеждани, че ще получат абсолютно " 100% подарък " комплект принадлежности до 100 елементи или тв приемник, в случай че открият печеливш код при заличаване на скреч поле. В реалност обаче приемането на подаръка е обвързано с поръчка на артикули от каталога на минимална стойност 25 лева и възнаграждение на пощенските разноски в размер на 9,95 лева, се споделя в известие на комисията, оповестено на уеб страницата й.

Нещо повече – покупката също не подсигурява на потребителя, че ще получи единия от двата " подаръка ", а единствено че ще взе участие в съревнование при разпределянето на премиите. Според общите условия на акцията най-бързите 100 участници от включените 12 страни ще получат комплект принадлежности, а първите петима – плоскостенен тв приемник.

Допълнително изискване в конкуренцията за тв приемник е, че реакцията следва да е в границите на 14 дни.
Неизяснен остава и въпросът от коя дата започва определянето на спечелилите. Дали това е датата на излизането на изданието с приложения азбучник на търговеца или – както инспекцията открива – денят на старта на акцията, който обаче на никое място не е посочен.

Във всички случаи задачата на търговеца е да стимулира потребителя да изпрати по-бързо поръчката си, с цел да има по-голям късмет да получи премия. В същото време, в случай, че акцията обгръща 12 страни, не е известно по какъв начин се подреждат най-бързо реагиралите консуматори. Централизираната система е основана в Холандия и не е в директна връзка с жителите от участващите страни. В случая потребителят изпраща поръчката си до офиса в София, само че не се знае по кое време тя се записва в системата в Холандия, се споделя в известието.

Заповедта за възбрана на нелоялната процедура е от месец ноември 2015г., само че търговецът я е обжалвал и в този момент е доказана от Върховния административен съд.

Съвети на Комисия за защита на конкуренцията към потребителите:

- Преди да участвате в лотария с награди, прочетете деликатно всички условия.
- Обърнете особено внимание на условията към участниците, изключително на това дали е належащо да извършите някакви разноски и какви тъкмо са те.
- В случай че сте спечелили премия, настоявайте да я получите в авансово посочения от търговеца период. - - - Ако това не стане, изискайте от него да Ви предложи различна или да Ви изплати сумата за нея (имате право на това по закон).

Препоръки към търговците:

- При осъществяване на акция с награди информирайте правилно потребителите за всички условия.
- Когато обвързвате присъединяване в разпределянето на награди с покупка, това би трябвало да е авансово изрично ясно за потребителя.
- Ако не можете да осигурите извоюваните награди, би трябвало да изплатите паричната им равноценност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР