Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че банката БНП

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че банката БНП
Коментари Харесай

Банка заблуждава клиентите си при отпускането на безлихвени заеми, установи Комисията за потребителите

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) заяви, че банката БНП Париба е заблуждавала клиентите си, като е предложила безлихвени потребителски заеми, само че е премълчавала условието за такса " ангажимент ", която даже прави заема по-скъп, в сравнение с при съществуването на рента по него.

От КЗП прецизираха, че това е нелоялна процедура и са я забранили със заповед, която е доказана от Върховния административен съд.

От следствието на комисията се схваща, че финансовата институция е предоставяла заеми с 0% годишен % на разноските (ГПР) за закупуване на разнообразни артикули от търговски вериги. Потребителите обаче не са осведомени навреме, че с цел да бъде закрепен лихвеният % и то при изискване, че годишната инфлация не надвишава 24%, би трябвало да заплатят такса " ангажимент ".

Тарифата се пресмята върху цялостния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предварително погасяване на заема. Тези условия са посочени едвам в контракта за отпущането на заема.

Според КЗП по този метод банката основава усещането, че няма спомагателни такси и лихви към главницата на заема, като в това време и с въвеждането на такса " ангажимент " не подсигурява изцяло фиксирането на нулевия лихвен %.

От Комисията за потребителите са пресметнали, че при тази скица потребителят заплаща сума, която е по-висока от вероятно начислен лихвен %. За образец дават заем в размер на 3829 лева За идентичен интервал от време той ще коства на потребителя 4518,22 лева с 18% такса " ангажимент " и 4397,64 лева с 18% годишен лихвен %.

Освен това БНП Париба нарушавала Закона за потребителския заем, съгласно който при предварително погасяване на заема, кредитополучателят дължи лихвите и разноските единствено за времето, в което е употребил заема, само че не и тези до края на периода на контракта. В обсъждания от КЗП случай се планува потребителят да заплати цялата така наречен такса " ангажимент ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР