Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:„Проверяваме онлайн оферта за езикови курсове със съмнителни обещания за бързи и ефективни резултати”

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ревизира онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи и ефикасни резултати заяви ръководителят Димитър Маргаритов в рубриката „ Чети етикета ” по bTV. Той добави, че това изрично е заблуждаваща нелоялна комерсиална процедура.

„ Има и един различен подробност – оферта ни кара да мислим, че ще получим спомагателна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за отбрана на потребителите споделя, че когато за извънредно лимитирано време се цели потребителят неотложно да вземе решение, без да може да направи рационален избор, това в допълнение утежнява случая и глобата би била по-голяма ”, добави Маргаритов.

Маргаритов разяснява, че изложените в офертата изказвания от рода на запаметяване на 200 нови думи дневно, свободно другарство след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от обичайния и така нататък по-скоро няма по какъв начин да бъдат доказани и че те са точно това, на което специалистите се опират, с цел да потвърдят нелоялната процедура. Председателят добави, че са налице и административни нарушавания, свързани с неналичието на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отвод и прочие

До момента КЗП е открила, че уеб сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а заплащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад уеб страницата, е направена контролна покупка. „ Целта е да успеем вероятно чрез данните, които има куриерът за този, който ги доставя, да намерим още веднъж към този търговец, с цел да можем да го идентифицираме и надлежно да го глобяваме ”, изясни Маргаритов.

„ Ако не успеем, ще търсим съдействието на органите на реда, които също биха могли със правосъдни поръчки при трансгранични случаи да продължат този развой ”, съобщи ръководителят и акцентира, че е значимо следствието да бъде доведено до дъно, с цел да се мине оттатък фактическите констатации на проблемите, да бъдат наложени наказания и взети ограничения да се предпазят потребителите.

Маргаритов подчертава и върху това, че във все по-интензивния информативен поток, който ни залива отвред, има доста по-големи опасности потребителите да попаднат на сходен вид предложения. „ Затова би трябвало да обърнем внимание върху три изключително значими момента.

Да се търси постоянно кой стои отсреща. И когато не можете да установите, че има съответни данни за търговеца, да не се влиза в връзка. Трябва да е ясно до кого е поръчката. Когато се случи нещо сходно на обсъждания проблем, постоянно да се алармират институциите ”, заключи ръководителят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР