Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява нови случаи на

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява нови случаи на
Коментари Харесай

КЗП проверява нови случаи на непоискани абонаменти след посещения на интернет сайтове

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ревизира нови случаи на начисляване на суми към сметките за телекомуникационни услуги след навестяване на интернет страници, довело до абонамент за разнообразни услуги. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в „ Денят започва” по Българската национална телевизия (БНТ).
„ Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен виновни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите неточни послания и те могат да вкарат в подвеждане и в разноски хората, които не желаят да получават такива съобщения”, разяснява Маргаритов. Той удостовери, че и в предишни интервали Комисията е разглеждала такива случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Той изрази мнение, че добре да се намерения за възстановяване на законодателството точно в посока вменяване отговорност на тези, които ръководят мрежите.
По мотив разпоредените от Върховната административна прокуратура инспекции за осъществявани в региона на учебните заведения възможни продажби на рискови храни, цигари и алкохол Маргаритов сподели, че включването на няколко институции разрешава по-ефективен надзор. „ Имаме опция да направляваме това, което законът ни вменява, а точно – продажбата на тютюневи произведения на малолетни. В предходни интервали сме имали известни усложнения при констатацията на такива случаи, тъй като снемането на самоличността на малолетните постоянно би трябвало да бъде съпроводена с наличието на органите на реда”, изясни ръководителят. Той напълно поддържа готвените промени в законодателството, с които наргилетата ще бъдат приравнени към цигарите и производните на тютюна произведения и по този начин ще са неразрешени за приложимост от лица до 18-годишна възраст.
В отговор на въпрос на водещия по отношение на подписания меморандум за съдействие с Българската организация по сигурност на храните и Федерацията на потребителите в България Маргаритов съобщи, че е значимо преди да бъде публикувана дадена информация, тя да бъде съответно тествана. „ Ние си даваме сметка, че е значимо хората да бъдат осведомени за всички опасности, които ги дебнат като консуматори. Същевременно напоследък сякаш ставаме очевидци на тиражиране на информация, която не е задоволително добре обезпечена с доказателства и инспекции. Така хората могат да бъдат доста елементарно изплашени или заблудени по отношение на нездравословни храни, по отношение на наличие на разнообразни субстанции в избрани храни. Ние в никакъв случай не сме спестявали на потребителите информация по отношение на това какви биха били рисковете за храни и за други артикули. Но когато се тиражира такава информация, тя би трябвало да бъде тествана, да бъдат осъществени съответните лабораторни изследвания”, съобщи ръководителят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР