Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде заповед, с която

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде заповед, с която
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите забрани на мобилните оператори да повишат цените си

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) издаде заповед, с която забрани повишението на цените на услугите на мобилните оператори. Това стана ясно от известие на Министерството на стопанската система в сряда.

По-рано, през предходната седмица КЗП на операторите А1 и „ Теленор “ , откакто те оповестиха повишение на цените си с към 5% за 2022 и 2023 година Малко по-късно и третият огромен телеком „ Виваком “ също разгласи, че ще индексира цените на услугите си.

Издадената заповед е „ за да се защитят значими държавни и публични ползи и да не се допусне накърняване на икономическите ползи на потребителите в обстановка на пандемия и настъпваща икономическа рецесия с оглед повишението на цените във всички браншове, касаещи битовите консуматори “, написа в известието министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова .

Заповедта за възбрана се базира на противоречие в изчислението на средногодишния показател, който дефинира потребителските цени. Той се оповестява от Националния статистически институт (НСИ) и е на база на цените за миналите две години. В случая показателят за 2022 година се пресмята на база на цените за 2020 и 2021 година

Комисията показва, че в резултат на това показателят за 2022 година няма по какъв начин да бъде изчислен, до момента в който не е минала 2021 година, и по този метод нарастването на цените за две години едновременно опонира на договорите, които клиентите са подписали.

Това прави допустимо операторите да се съобразят със възбраната и да усилят цените си единствено за една година напред. Заповедта може да бъде обжалвана.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР