Комисията за защита на потребителите е извършила над 350 проверки

...
Комисията за защита на потребителите е извършила над 350 проверки
Коментари Харесай

КЗП е направила 350 проверки за олиото, ще наказва търговци

Комисията за отбрана на потребителите е направила над 350 инспекции в комерсиалната мрежа през последните дни и е открила, че преработвателите и дистрибуторите стопират постоянните доставки на олио, декларирани авансово към магазините.

Това съобщи ръководителят на комисията Димитър Маргаритов пред bTV и добави, че всички търговци, които поемат ангажимент за даване на избрани количества на избрана цена, само че не го спазят, ще бъдат глобени.

Маргаритов приказва ден откакто до момента в който чакаше на дълга опашка в „ Кауфланд “ за олио на промоция – под 3 лв. за литър. В огромните градове в цялата страна се извиха големи тълпи от хора, запасяващи се с огромни количества олио.

Преди дни министърът на стопанската система Корнелия Нинова и министърът на финансите Асен Василев упрекнаха производителите в далавера и обявиха, че стартират инспекции поради подозрения за картелни сделки в бранша.

„ Нашата комисия от няколко дни прави проверки да се откри дали търговците продават тази стока на цени, които авансово са оповестили за потребителите “, сподели Маргаритов. „ Вчерашната обстановка беше реализация на един подобен вид акция – хората схващат, че ще има продажба евтино и подхващат дейности да си закупят продукта на промоция. В хода на нашите инспекции – 350 в последните няколко дни, установихме, че липсват количества в комерсиалната мрежа. Основната причина е, че се стопират регулярните доставки, декларирани авансово. Доставчикът би могъл да бъде самият преработвател, както е в огромните обекти, може и да е дистрибутор “.

„ Отчитаме доставките като количества – в случай че са тиражирани стотици хиляди рекламни брошури в огромен град, а липсват количества в съответния магазин, това е нелоялна процедура. Ние ще продължим да глобяваме и тези, които целят да притеглят клиенти в своите магазини, без да го вършат на цената, на която са дали обещание “, сподели ръководителят на КЗП.

Маргаритов даде образец, че през миналата седмица в друга верига търговците оповестили пред потребителите, че няма да продават стока от рекламната листовка, тъй като я нямат налична.

„ Доставчикът не си е извършил уговорката да зареди нужните количества. Както сподели Нинова, ще следва известяван на Комисия за защита на конкуренцията, би трябвало да е проверяват лицата, които основават изкуствено напрежение. Те би трябвало да бъдат осъдени “, сподели Маргаритов, само че добави, че сега не е нелегално да се задържа стока.

Нинова и Василев упрекнаха производителите на олио, че държат стоката си в очакване да я изнесат в чужбина на по-високи цени поради голямото търсене в Европа, провокирано от войната в Украйна. Те обявиха, че страната може да забрани износа.

„ Като консуматори, ние би трябвало да запазим потребителско самообладание “, дава съвет Маргаритов. „ Ако се запасяваме с артикули на промоция в огромни количества, не е несъмнено, че пазарим рационално. Няма дефицити на артикули, потвърдено е “.

„ Тази заран обиколих 5-6 магазина, има задоволително олио на цена, която е по-ниска по отношение на тази от последните дни. Същото се случи с горивата - след паниката извършихме над 200 инспекции в цялата страна и установихме, че цените са се върнали, както бяха преди. Доказано е, че няма недостиг, да не бързаме да се презапасяваме “, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР